HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

arter.jpg

Dzsungelgyümölcsös. Ki tudja még, hogy nem az esőerdőkről, hanem a magyar folyamközökről beszélünk?

A középkori magyar jólét egyik alappillére az egész Kárpát-medencére kiterjedő ártéri gazdálkodás volt. Az ártér hasznosítása nagyon sokrétű volt, nem csak a vízgazdálkodásra korlátozódott. Az ártereken, töltések oldalában ültetett vagy madár hordta magokról kelt gyümölcstermő cserjékből, fákból, idővel erdővé terebélyesedő dzsungelgyümölcsösök jöttek létre.

Az időszakosan vízjárta területeken a sűrű bozótot alkotó gyümölcsbokrokat ritkították, hogy egyenes fákká növekedjenek, az új hajtásokat, ha kellett oltották, hogy nemes gyümölcsöt hozzanak, a sűrű lombozatot megritkították. boldogasszonyszilva.jpg

boldogasszonyszilva

A gyümölcsös pár napi munkával biztosította az egészéves friss gyümölcs ellátmányt, az aszalványok és lekvárok alapanyagát. És mint tudjuk, amiből lekvárt főzhetünk abból pálinka is lepárolható. Az ártéri gyümölcsfák ellenálló, ősi fajok utódai, jól alkalmazkodtak az időszakos vízborításhoz, de a hetekig tartó aszályhoz is.

kokenyszilva.jpg

kökényszilva

A Felső-Tisza bal partján fekvő Kisar határában máig fennmaradt 16 hektár területű ártéri dzsungelgyümölcsös, amely természetvédelmi terület, a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet része. Az ott élők hagyománya szerint ártéri gyümölcsöseiket honfoglalás idején ültették elődeink.

lotyoszilva.jpglotyószilva

Az ártéri gazdálkodás fénykorában a Tisza, a Szamos és a Túr mentén a gyümölcsösok erdőket képeztek. A lankákon a dió, alma. meggy és körte mellett a szilva kapott nagy hírnevet. Négy szilvafaj is megélt vadon. A boldogasszonyszilva sötétvörösen kéklő és apró szemű Nagyboldogasszony napjára érett. Kiváló lekvárszilva. A lotyószilva, avagy mirabolán ellenálló fajta, de inkább csak pálinkának való. Akárcsak a kökényszilva, melynek gyümölcse alig nagyobb a kökénynél, de mézédes. Lekvárnak és aszalványnak is kitűnő a penyigei, vagy nemtudomszilva, tojásdad gyümölcse kétszer akkora mint a kökényszilva és hamvasabb is.nemtodum-szilva.jpg

 nemtudomszilva

 Az évezredes gyümölcsfajok ma is fellelhetők, a klímaváltozáshoz jól alkalmazkodnak. A dszungelgyümölcsösök az ökogazdálkodás reményei.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: gyümölcsfák gyógykert biokert kertészkedő néphagyomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr7514660637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása