legendás növények
Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszi.
Az antikvitás csemegéje az őszibarack, Kínában őshonos, onnan származott át az idők fordulóján a Tigris és Eufrátesz mellékére, az akkori Pártus birodalom területére, a korábbi és későbbi Perzsiába. Itt ismerkedtek meg vele a rómaiak világhódító hadjárataik során és Partia elbukása után az újraalakuló Perzsa birodalomról nevezték el az őszibarackot Malus persicanak, vagyis perzsa almának. A barack a perzsa kertek kedvelt és kitüntetett fája volt, így nem csoda, hogy Severus római császár a perzsák felett aratandó győzelem jelképének tekintette, mikor kertjében a babérfa túlnőtte a barackot.
Őshazájában Kínában tao-nak nevezik, és az „Öt Ünnepelt Gyümölcs” között tartják számon az őszibarackot. Kung Fu-ce mint erkölcsi szimbólumot említi műveiben. Az ősi kínai írásokban a halhatatlanság, a hosszú élet jelképe, a régiek hittek benne, hogy titokzatos erejével legyőzhető a gonosz.
A magyar néphagyomány a leányoknak ültette, női jelképként tartotta számon.
Az őszibarack a szerzetesrendekkel együtt hódította meg Európát, termesztése először kolostorokban honosodott meg, hol nagy gonddal nevelték, nemesítették és szaporították a gyümölcsfát.
Az őszibarack az enyhébb éghajlatot kedveli, a legjobb szőlővidékeken lehet eredményesen termeszteni. Hazánkban, majd mindenütt megterem. A budai hegyekben, a Balaton-felvidéken, vagy a Mecsek déli oldalában a napfénytől jól besugárzott területeken, még a késői fajták is beérnek. A kert mélyebb területei, a lefolyástalan területek, az állandó fagyzugos helyeken termőfákra ne számítsunk.
Az őszibarackot nem szabad olyan helyre ültetni, ahol csonthéjaa gyümölcs volt korábban. A talajuntság miatt még a leggondosabb kezelés mellett is rosszul fejlődik. Ilyen esetben legalább 4 évig pihentessük és gondossan trágyázzuk a talajt.
Az őszibarack a nyári kánikulában frissítő, üdítő növény, amit niacin-tartalmának köszönhetünk, csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C vitamin van benne. B vitamin - és biotin-tartalmuknál fogva a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők.
Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A nyári forróságban, napi 2-3 barack fogyasztása a szívbetegek panaszait csökkentheti.