HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

N ö v é n y b e m u t a t ó

 

trombita1.JPGSok-sok évvel ezelőtt egy Tisza-parti kis faluban láttam először ezt a növényt. Távolról nézve a ragyogó napsütésben narancssárgában úszott az a kerítés, amelyikre felkapaszkodtak hajtásai. Ismerőseim akkor azt mondták, hogy ez csak ott, az Alföld melegében érzi jól magát.

Az USA délkeleti területein őshonos trombitacserjét, vagy ismertebb nevén trombitafolyondárt (Campsis radicans) ma már az ország egész területén ültetik. Sok fajtáját találjuk meg a faiskolákban, citrom-, és narancssárga színektől a pirosas árnyalatokig válogathatunk virágszínei közül.

Az, hogy korábban az alföldi homokon kedvelt volt, elárulja igényeit. Napos, meleg fekvésbe ültessük, a talaja legyen laza, meszes, és persze meghálálja, ha tápdús. Itt gyorsan növekszik, sűrű hajtásokat hoz, amit néhány év elteltével ritkítani is kell. Akkor lesz igazán dús a virágzása, ha az előző évben nyílott hajtásokat kora tavasszal két-három szemre visszametsszük. Ekkor, tavasszal ritkítsuk is ki a besűrűsödött bokrot. Először a beteg, sérült, és gyenge hajtások kivágásával kezdjük a munkát.

Egy erős téli hideget követően egyes fajtáknál előfordulhat, hogy a hajtások egy része elfagy. Metszőollóval az egészséges zöld részekig kell ezeket visszavágni. Az elfagyott, elszáradt hajtások belül mindig barnák.

trombita3.JPGNapsütötte házfalak, kerítések, pergolák befuttatására alkalmas, léggyökerekkel 6 méter fölé is felkapaszkodik. Már június végén elkezdi hozni csöves-tölcséres virágait a hajtáscsúcsokon, és nyílik szeptemberig.. Nagy lombtömege súlyos, ezért meg kell nézni, hogy például a kerítés elbírja-e később ezt a terhet.

Sokfelé látom utcai kerítésekre is futtatva. És bizony, a hajtások kilógnak az utcára, sokszor zavarva a járdán közlekedőket. Erre érdemes figyelni, és időben, még a nyár kellős közepén is levágni a kifelé lógó részeket.

Szép kerti dísz lehet egész nyáron át, ha egy kiszáradt fa törzsére futtatjuk. A fatörzsbe mélyíti léggyökereit, megkapaszkodik benne és évek múltán annyira betakarja a törzset, hogy messziről virágzó trombitafolyondár fának nézhetjük. 

Faiskolákban kapható fajtái: Campsis radicans 'Flava' és 'Yellow Trumpet'- sárga virágúak, a Campsis radicans 'Indian Summer' - virága narancssárga pirosas torokkal, a Campsis radicans 'Mme Galen' - sötét narancssárga virágú.

 

Címkék: növénybemutató díszcserjék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr274643622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása