HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

K a l a n d o z ó

szp6.jpgA múlt héten készítettem ezeket a képeket a megújult Szent István parkban. Leginkább az egynyári kiültetésekre és Márk Gergely magyar rózsanemesítő rózsáira voltam kíváncsi, azért látogattam meg. A park nagyon szép, ápolt, rendezett, tényleg élvezet itt tölteni néhány nyugodt órácskát.

Az újlipótvárosi Szent István parkot 1934-35-ben alakították ki, tervezője Rakovszky Iván volt. A Margitszigettel egyes elképzelések szerint híd kötötte volna össze. A park különlegességei a nagy díszmedencék voltak, amelyek visszatükrözték a szomszédos házak fényeit. Kedvelték hatalmas gyepfelületeit, mert első ízben itt lehetett Pesten a fűre lépni. A kert neve először Rakovszky park volt tervezője után, majd 1938-ban nevezték át Szent István parkra. Bauhaus épületek övezik, Budapest első penthouse jellegű lakásaival. A legelegánsabb épülettömbje a Dunapark ház (XIII. Pozsonyi út 38-42. Hofstätter Béla és Domány Ferenc munkája, 1935-36). Ebben a luxusbérházban az átlagosnál nagyobb szobaszámú, 4 szoba hallos lakások is épültek, a felső szinteken széles teraszt és tetőkertet alakítottak ki.

szp9.jpg

Pár éve újították fel a parkot. Eredeti formáját már rég nem őrizte, viszont a szomszédos épületek lakói még sakkpartikra is lejártak ide. Most bekerítették a területet, rendezték a virágágyásokat, a növényeket és Márk Gergely legszebb rózsáit is kiültették. A park hangulatát szökőkút, vízmedence és a közeli Duna látványa teszi otthonossá.

szp4.jpg Ez a kép kicsit más szögből mutatja a parkot, mint a fenti, amely évtizedekkel korábban készült (forrás: wikipedia). Most a nagy vízfelület helyett színes virágos mező uralja a park középpontját.

szp3.jpg 

Szabályos formákra nyírt örökzöldek szegélyezik a Duna felőli kerítést. Láttam köztük törpeloncot (Lonicera nitida), puszpángot (Buxus sempervirens), fagyalt (Ligustrum vulgare) és tiszafát (Taxus baccata) is.

szp2.jpg

Az új vízmedence kisebb, mint az eredeti volt, de ezt is kedveli mindenki.

 szp1.jpg 

Az egynyári ágyások nagyon, nagyon szépek. Tényleg érdemes megnézni őket. Itt rózsás meténget (Vinca rosea) és fehér virágú lisztes zsályát (Salvia farinacea) ültettek egymás mellé.

szp5.jpg

A képen Márk Gergely által nemesített rózsafajták ágyásai láthatóak. Az egyes fajták neve kis táblán olvasható, de sajnos voltak akik annyira meg szerették volna jegyezni a neveket, hogy elvitták a táblák egy részét.

szp7.jpg

Árnyas padok kúszó növényekkel befuttatott pergolák alatt. A pergolákra lila akác (Wisteria sinensis), görögtekercs (Periploca graeca), kínai iszalag (Fallopia aubertii) csavarodik.

szp8.jpg

 

A gömb hamisciprusok (Chamaecyparis lawsoniana ’Globus’) néhány szép példányára is rátaláltam a parkban. A Duna közelsége megadja számukra a szükséges páratartalmat, ezért érzik itt jól magukat. A növény amúgy mészre érzékeny, olyankor megsárgulnak tűlevelei.

szp16.jpg

Végül nézzünk meg közelebbről néhány magyar nemesítésű rózsafajtát. Pusztaszer ...

  szp17.jpg

és Bethlen Gábor emléke rózsák.

Egy következő bejegyzésemben majd többet is bemutatok szépségükből.

 

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr224665179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása