HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k   a   k e r t b e n …

 

Irisbarbata.jpgVannak növények, melyekkel most kell foglalkoznunk ahhoz, még ebben az évben ősszel, vagy jövő tavasszal virágot hozzanak. Nézzük meg, milyen munka vár ránk most, augusztus elején.

 

A májusban ezernyi színben pompázó nőszirom (Iris sp.) töveket júliustól szeptember végéig jó átültetni. Ez igazából akkor fontos, ha nagyon besűrűsödtek és már három négy éve ugyanazon a helyen vannak. Ha ez elmúlt években egyre kevesebb virágot hoztak, feltétlenül azt jelzi, hogy ideje szétszedni a töveket. Az átültetésre kiválasztott területet először gyomtalanítsuk, trágyázzuk meg és kapáljuk fel. A növény rizómáit szedjük fel a talajból, éles késsel vágjuk őket kisebb darabokra, majd a rizómákat helyezzük el a talaj felszínéhez közel. Ne ültessük a nőszirmot mélyre. Az ültetésről már egy korábbi írásunkban szóltunk, címe: A nőszirmok.

 

Colchicum.jpgAz őszi kikerics (Colchicum autumnale) hagymagumóit július-augusztusban kell elültetni, ha most vásároltuk meg őket, vagy tavasszal a levelek visszahúzódását követően kiszedtük a talajból. Amúgy a földben az őszi virágzásra készül már.

Egyes fajai augusztusban is nyílnak, de a többségük lilásbíbor színű, tőálló virágaiban inkább szeptemberben és októberben gyönyörködhetünk. Akkor mutatnak igazán, ha csoportosan ültetjük őket, hogy minél nagyobb felületeket díszíthessen. Természetes élőhelyén hatalmas lila színű virágszőnyegek láthatóak.

 

 

Amaryllis.jpgVégül pedig, kalandozzunk egy kicsit szobanövényeink világában is. Az amarillisz (Hippeastrum x hortorum) Mexikó, Peru és Brazília olyan füves pusztáin és erdős tájain őshonos, ahol a száraz és a csapadékos évszakok váltják egymást. Természetes élőhelyén ezért a száraz hónapokban nyugalmi életszakaszát éli.

A nálunk szobanövényként nevelhető amarillisz öntözését augusztus közepétől hagyjuk abba, hogy előidézzük a víz nélküli körülményeket. Levelei nagyjából egy hónap alatt leszáradnak majd. Decemberig tartsuk szárazon a hagymákat, melyek maradhatnak a cserépben, de száraz helyen föld nélkül is tarthatjuk őket erre az időre. December közepén cserepezzük be a hagymákat és kezdjük öntözni növényünket.

 

 

Címkék: évszakok a kertben

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr324691820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.08.06. 01:54:43

Augusztusban az a legfontosabb kertészeti tevékenység, hogy az ember hanyatt fekszik.
A kertben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.08.06. 01:55:33

Augusztusban az a legfontosabb kertészeti tevékenység, hogy az ember hanyatt fekszik.
A kertben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.08.06. 01:56:28

Pardon!
Ennyire nem volt jó poén, hogy megismételjem...

Megyesi Éva 2012.08.06. 07:55:38

@Hepci: És úgy gondolkodik azon, hogy a nőszirmot is át kellene ültetni, meg az őszi kikericcsel és az amarillisszel is kellene már valamit csinálni... de majd holnap :)
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása