HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

legendás növények

A lassan növő, hatalmas diófa termése csonthéjas.  A csonthéj az emberi agyat formázó magon túl  éterikus erőket is magába zár. A frissen tört diót az élettel telt éteri erők lengik körül, ezért fogyasztása serkenti a gondolkodást és megokosít, tartották róla a régi öregek. A  bölcsesség jelképe majd minden kultúrában a diótermés.dio 2.jpg

A dió a főniciai Kárüa szentfája, az istennő személye összeköti a főniciai és a görög mitológiát, mert Kárüa, a lakóniai királyleány Dionüszosz szeretője volt, a gyönyörű hajadon fiatalon, váratlanul halt meg. Emlékül az isten diófává változtatta a leányt. Dionüszosz vitte meg a gyászhírt a lakóniaiaknak, akik templomot építettek Artemisz-Kárüátisznak. Elsőként itt, ennél a templomnál használtak nőalakú tartóoszlopokat, amelyek a diónimfáknak és Kárüának a szimbólumává váltak.

Artemisz, Hold és varázslás istennője nagy élvezetet lelt a diónimfák táncában, szívesen nézte őket. A kariatidák, a diónimfák az eksztatikus tánchoz zöld nádkoszorút viseltek fejükön.

A kariatida mint tartóoszlop az Eget szimbolizáló födémet tartja az athéni Akropoliszon.dio 4.jpg

Jupiternek is kedvenc fája volt, ezért az ókori rómaiak neki szentelték,a diófát, mely mély árnyékot ad. Plínius leírása szerint árnyéka embernek, növénynek egyaránt káros.

Levele növekedés gátló anyagot termel, ezért alatta a föld kopár. Leveleiben rejlő gyógyhatások azonban az ember gyomor- és bélhurutját orvosolják, ami nem véletlen hiszen a Szűz csillagkép, melyben a dió termőre fordul a zodiákus ember has táját uralja.

 

Szent Ágoston szerint a dió a Messiás jelképe, zöld keserű burka Krisztus földi szenvedéseit, kemény csonthéja a keresztfáját, a benn rejlő édes mag a Megváltó isteni, életet adó természetére utal.

A diót a középkor embere Máriával is azonosította, mivel földre hulló gyümölcsöt csonthéja tisztán megőrzi, s a mag szeplőtlen marad, bárhová, bármily körülmények közé hulljon a földre.

dio3.jpg 

A paraszti hagyományok a keresztény mellett azonban az ókori szokásokat is tovább örökítették, így a dió a termékenységvarázslásokban is fontos szerepet kapott, a fiatal házasokat dióval dobálták meg, hogy a fiatalasszony termékeny legyen. A magyar népdalok „diófa levelin” termett szerelmen vadházasságot értették, melyet valóban egy diófa alatt kötöttek meg. 

Az archaikus néphitben a halhatatlanság jelképe is, régebben sírokra is ültették, a halott vőlegény vagy menyasszony sírjára.

Az északi népek szerint a diófában az Éj szelleme lakozik, aki ellenséges viszonyban áll a tölggyel, Donar fájával.A skandináv mitológiában Idun, a fiatalság istennője őrzi az isteneknek halhatatlanságát adó csodálatos aranyalmákat. Idunt egy óriás rabolja el, Loki, a veszedelmek istene, ki dióvá varázsolja  Idunt és vele együtt az aranyalmákat.

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr834746963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása