HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Temetőket járó ember vagyok. Nem csak halottak napján és nem csak halottaimhoz megyek, hanem csak a "úgy" járom a sírkerteket, ahol éppen vagyok és időm engedi.

Egy-egy kirándulás alkalmával engem elsősorban az ember érdekel maga, az élete, a másik emberhez, az idegenhez, a  Teremtőhöz a természethez, az épített környezethez fűződő viszonya , ezért mindig meglátogatom a temetőket. A székely nem érthető gyümölcsfás temetői nélkül, a szicíliai  életérzés is csak az emeletes kripták árnyékában mutatja meg magát leplezetlenül.

 perelachaise_1.jpg

Ma a világ leghíresebb temetőjében sétálunk a képek segítségével:

Párizs, Keleti temető: Pére-Lachaise

A világ talán leghíresebb temetője, itt még azok is látogatást tesznek akik nem szeretnek temetőbe járni. A Pére-Lachaise temető nevét XIV. Lajos gyóntatójáról, Pere de la Chaise-ről  kapta ki itt lakott a jezsiuta kápolnánál és itt bujtatta rövid ideig a gyermekkirályt, ki a Frondé „parittyás” felkelői elöl menekült. A temető alapítására Napóleon uralkodása alatt került sor. A liget területét az alapítást követő 40 év alatt háromszorosára növelték, ma 44 hektárnyi területet foglal el Párizs szívében, kellemes sétára Notre Dame-tól. A temetőnek az alapítás idejétől mélyebb történeti távlatot ad, hogy ideszállították és itt helyezték örök nyugalomba 12. században élt szerelmespár, Abelard és Heloise földi maradványait, itt temették újra Moliére-t és La Fointain-t is.

perelachaise_2.jpgA 19. század fordulóján a művész világ a Montmartre temetőbe, az 1960-70-es évek új értelmisége pedig a Montparnasse sírkertbe temetkezett, ennek ellenére a Pére-Lachaise továbbra is legjelentősebb emlékhelye maradt, itt temették el Honoré de Balzac-t,az írófejedelmet és Guillaume Apollinaire-t, a képversek szülőjét. Itt volt sírja évtizedekig Maria Callasnak, majd hamvait évekkel később végrendelete szerint az Égei- tengerbe szórták, de itt nyugszik Edith Piaf és Yves Montand, Antoine de Saint-Exupéry. A Haussmann  és Pissarro család sírboltja a főbejárathoz közel található.

A széles főbejárati út mentén Alfréd Musset, a 19. "század gyermekének", George Sand nagy szerelmének sírhelye előtt haladunk el.

perelachaise_0.jpgA sokszor csak egy koporsó méreté kripták szorosan zárodnak egymás mellé, zárt utcákat alkotva. A kripták között egy-egy hagyományos sírhely szinte elvész, alig található és nehezen közelíthető meg. Jim Morrison sírjára a figyelmet a látogatók nagyszámú jelenléte hívja fel, mert különben alig lehetne megtalálni.

perelachaise_3.jpgA fiatalon elhunyt Chopin sírja a kriptáktól távolabb könnyen fellelhető.

perelachaise_4.jpgA hazájában istenített, később magánéleti viharai miatt  elüldözött Oscar Wilde síremléke messziről felhívja magár a figyelmet és látogatásra visszahívó emlékművé vált: kik nevüket felírják, abban bíznak egyszer ide újra visszatérnek. Számunkra elképzelhetetlen szokás egy síremlék feliratozása, sőt súlyos rongálásnak minősül.

perelachaise-5.jpgDelacroix merev és súlyos gránit szarkofágja ellensúlyát képezi eleven, mozgalmas életművének.

Napóleon kedvenc festője David szerény családi sírboltban kapott helyett, előtte tágas virágmezőt alakítottak ki padokkal, hogy leülhessenek és elmélyülhessenek a látogatók.

perelachaise_8.jpg

A francia opera géniusza Bizet és az olasz opera virtuóza Rossini is itt pihent meg.

Magyar vonatkozású emlékmű a sírkertben Nagy Imre kivégzett miniszterelnök és mártír társai  emlékműve, mely ifj. Rajk László építész alkotása. A rendszerváltás előtt létesítetett jelképes sírhely ellenzéki találkozóhelynek számított 1990-ig, de ma is látogatott emlékhely.nagy i.siremleke.jpg

Címkék: emlékhelyek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr684877644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása