HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Az ősz színeit betakarja a novemberi köd, aztán lassan a hó. A bíbor lombú fák és cserjék mellett idén az aranysárgák is gyönyörűek voltak.

Carpinus.JPG

Oszlopos gyertyán (Carpinus betulus ’Fastigiata’) levelei szintén sárga színt öltenek ősszel. Karcsú, kúp alakú koronát nevel. Tápdús, nem száraz talajban 15-20 méter magas, felfelé álló koronájú fa lesz. Akkor szép igazán, ha törzse a  tövétől ágas. Hazája Európa, Kis-Ázsia.

Betula.JPG

Csüngőágú nyírfa (Betula pendula ’Youngii’) kicsi, háromszögletű levelei ragyogó sárgára színeződnek minden ősszel. Szépek a fényei, ahogy átsüt rajtuk a nap. Az Eurázsiából származó fácska 2-4 méter magasra növekszik, ágai ívesen lehajlanak, idővel leérnek a földig. A túl száraz talajok kivételével bárhova ültethető.

Celtis.jpg

Nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) igazi várostűrő fafaj. Szárazságtűrő, a szennyezett, páraszegény levegőben is jól fejlődik. 20-25 méter magasra növekszik ez az Észak-Amerikából származó fafaj.


Gingko biloba Mariken.jpg

A legszebb és legkülönlegesebb levelű fa a páfrányfenyő (Gingko biloba). Ha jól megnézzük, nem is fa, hanem fenyő. Kínából származik. A talajban nem válogat, a városi környezetben is szép, akár parkokba, kertekbe, akár dézsába ültetve neveljük. Nagyon kedvelem, egyedi szépségű levelei miatt.

Kis kertekbe ültetve alaposan gondoljuk meg, hogy melyik fajtáját választjuk. Az alapfaj terebélyes széles fává nő, beárnyékolhatja a kiskerteket.

Itt a fotón a ’Mariken’ fajta legyező alakú, napsárga őszi leveleit látjuk. Törzses fácska, lassan növekszik, ezért előkertekbe ültessük, vagy dekoratív kaspókba.

Címkék: évszakok a kertben növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr24938679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása