HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

taxus2.JPG

Talán azt a címet is adhattam volna írásomnak, hogy „válogatás a természet téli ajándékaiból”. Mert valóban, sétáljunk csak végig egy téli erdőn, vagy egy hóval borított kerten. A természet bőkezűsége sok érdekességet, szépséget tartogat számunkra. Most ebből szemezgettem.

taxus1.JPG

Itt van például a tiszafa (Taxus baccata), a Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában (így hazánkban is) honos örökzöld fa, vagy cserje bogyószerű termése. A zöldes-barna magot fajtától függően sárga, vagy piros magköpeny veszi körül. Az érett magköpeny nyálkás, édeskés ízű, de nem mérgező. Ha kedvünk van, nyugodtan kóstoljuk meg, csak a magot ne nyeljük le. Én se megyek el úgy egy tiszafa mellett, hogy ne egyek érett terméséből. De vigyázat, mert a növény többi része, a mag és a tűlevelek is mérgezőek. Téli díszként még a sötétzöld, avagy másképpen megnevezve méregzöld tűlevelei is nagyon mutatósak.

cotoneaster_1.JPG

Piros bogyónak látszó terméseivel díszíti a telet a madárbirs (Cotoneaster), köztük a képen is látható örökzöld kúszó fajta, a Cotoneaster dammeri ’Streibs Findling”. Ha közelebbről megnézzük ezeket a piros gömbölyded bogyókat, látható, hogy valójában kicsi almácskák, melyeken még a csészelevelek is ott vannak. A termések neve: csontáralma, benne kettő, vagy öt maggal.

berberis.JPG

Fénylő korallpiros termések bújnak meg a hó alatt a törpe vérborbolya (Beberis thunbergii ’Atropurpurea Nana’) levéltelen szárain. Ezek azonban már valóban bogyótermések, a tél közepéig általában a vesszőkön maradnak.

hedera.JPG A léggyökerekkel kapaszkodó borostyán (Hedera helix) az örökzöld levelek között 5-6 milliméteres húsos, gömbölyded bogyóterméseket nevel. A sötétlila színanyaga miatt feketének látszanak, csak a következő év tavaszán érnek be.

ilex.JPG

A magyal (Ilex) a hazai téli kertek kedvence, bár tüskés levelei miatt óvatosan kell közlekedni mellette. A Földközi-tenger mellékén honosak, nagy bokrok, vagy kisebb fák. Fénylő sötétzöld levelei között a nyáron még zöld, de télre pirossá érő több magvú bengegyümölcsök fénylenek.

abies nordmanniana_1.JPG

A mérsékelt égöv teleinek fehér és barna színei mellett fontos zöldet a tűlevelű fenyők adják. Egyikük, a képen is látható kaukázusi jegenyefenyő, vagy ismertebben nordmann fenyő (Abies nordmanniana) a Kaukázusban őshonos. Felül fénylő sötétzöld, a fonákján ezüstös tűlevelei miatt igazi szépség. A Karácsony kedvelt fenyőfájává vált az elmúlt években hazánkban is a lucfenyő mellett.

Címkék: évszakok a kertben

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr614984197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.12.29. 12:49:00

Boldog új évet kívánok a szerzőknek! :)

Megyesi Éva 2012.12.29. 15:26:17

@Hepci: Köszönjük, neked is boldog, örömteli új évet kívánunk!
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása