HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Virágvasárnap vagy ahogy minden más nép hívja: a pálmák vasárnapja, Jézus Jeruzsálemi bevonulásának emléknapja a húsvétot megelőző vasárnapon.

oazis.jpgA hagyomány szerint Jézus a tanítványokkal Jeruzsálembe igyekezett, szamárháton, a húsvét megünneplésére. A közeledő Mestert pálmaágakat lengetve fogadta a sokaság, ez a tisztelet csak királyokat illetet meg az idők fordulóján.

Mert mit is jelentet a datolyapálma az ókori keleten?

datolyapálma (Phoenix), őshazája Irak déli része és Elő-Ázsia volt, az ember honosította meg a sivatagi oázisokban, mert a  datolyapálma szereti ha gyökere a vízbe ér, koronáját a perszelő nap tűzi. A sivatag végtelenében élő apró oázisok a datolyapálmák hűvösében a vándoroknak az életet jelentették: élelmet, vizet és árnyékos pihenőhelyet.

datolyapalma_fa_1104076_5920_n.jpgAz ókorban a datolyapálma minden részét felhasználták. Törzsével támasztották meg házaikat, rostjából kötelet, gyékényt fontak, szárított levelével a tetőt fedték. Termése nyersen, szárítva és aszalva a legfőbb táplálék volt és ma is az, az arabok ezért  a „sivatag kenyerének” nevezik. Fehérjében igen gazdag, emberi táplálékként és állati takarmánynak egyaránt használják. Egy kifejlett datolyapálmán 300-350 kg termés érik egyszerre, 3-4 fa egy teljes családot képes volt eltartani. Az elültetett mag 2-3 hónap alatt kicsírázik. A fiatal növények aránylag gyorsan nőnek, és körülbelül 7-8 évesen kezdenek teremni. A kifejlett példányok magassága több mint 18-20 méter, életkoruk átlagosan 190-200 év.

 

Az ókori egyiptomiak a termékenység szimbólumának tekintették, a rómaiak és az ókori görögök győzelmi ünnepek alkalmával a leveleit díszítésre használták. A keresztény tradíció szerint a pálmaág a béke egyik jelképe.

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr935165333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása