HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A tojásfestésben járatosaknak bőven van tapasztalatuk arról, hogy milyen szép vörös színt tud varázsolni a vöröshagyma héja a Húsvéti tojásra.De tudjuk, hogy a hagyomány még milyen növényeket tart számon tojásfestő növényként a vöröshagyma mellett? Van köztük közismert és van ma már kevésbé ismert növény is.

himestojas.jpg

Sárga színezésre használták régen a festő zsoltina, a vadalma háncs, a sáfrányos szeklicevirág, az eperfa levél és a szőlőlevél főzetét.

Piros színezékként volt ismert régen a börzsönyfa forgácsának főzete. Erről a trópusi eredetű fáról ma már alig hallani nálunk. Helyette használhatjuk a festőmályva szárított virágszirmainak, vagy a pirosítógyökér szárított gyökerének főzetét.

lilahagyma_hej_tojas.JPG

A lilahagyma héjával ilyen színárnyalatra festhetők a tojások...

voroshagyma_hej_tojas.jpg

...a vöröshagyma héja pedig ezt a színt adja.

A vadalmafa kérgét, a nyírfa lombját és a szurokfüvet együtt kell főzni ahhoz, hogy a főzettel a tojásokat vörösre lehessen festeni.

Sötétkék színt ad a festőmályva szárított virága.  

Kékeslilára színezi a tojáshéjat a festőmályva virága és a bodzabogyó. A szárított növényi részeket egy napig gyengén ecetes vízben kell áztatni, majd felfőzni és átszűrni. Végül a tisztára mosott, zsírtalanított tojásokat ebben a lében kell főzni.

himestojas4.jpg

Íme a bodzabogyó lilája...

himestojas2.jpg

... és a diógubacs feketéje a vöröshagyma héj színével.

himestojas3.jpg

A csalán levelének és a bürök szárának főzete zöld színt ad. Az égerfa kérgének és a tölgy gubacsának főzete pedig feketére festi a tojás héját, ha rézgálicot adunk hozzá.

Egyes országrészeken a börzsönyből a következőképpen készítették a festőlevet: a faforgácsot kevés pálinkában megáztatták, majd az egészet forró vízbe öntötték. Ha piros színt akartak készíteni, annak főzetébe timsót tettek, ha fekete volt az elképzelés, abba kevés rézgálic került.

Kemendi Ágnes: Festőnövények című könyvében találtam rá a fentiekre. Ebben a több, mint húsz évvel ezelőtt megjelent könyvben a paraszti kultúrához tartozó növényi festés hagyományai elevenednek meg. Régen minden falusi asszony értett a festéshez, olvashatóak a szerző sorai, a vadon termő festőnövényeket a falu határából gyűjtötték be. Ismerték a növényeket, tudták, hogy mikor kell begyűjteni őket, mikor adják a legszebb színt.

Volt olyan festőnövény, melyet hagyományosan is vásároltak (börzsönyfa forgács), de a többséget vadon termő növényként év közben gyűjtötték, és megszárítva tárolták Húsvétig.

A tojásfestésre használt növények közül azt gondolom csak néhány van, ami kevésbé ismert a ma emberének. Köztük például a börzsönyfa, a festő zsoltina, és a pirosítógyökér.

alkanna_tinctoria.jpg

Az évelő pirosítógyökér (Alkanna tinctoria) azúrkék virágai áprilistól júniusig nyílnak. A közel 25 centiméter hosszú gyökértörzsének kérge sötétpiros festéket tartalmaz. Homokpusztagyepek, homoki rétek növénye.

borsonyfa.JPG

A Mexikóban őshonos festő kékfa, börzsönyfa (Haematoxylum campechianum) kérge régen fontos és használatos festőnövény volt hazánkban is. Örökzöld, tüskés fa, 15-20 méter magas nőhet. Göcsörtös ágainak köszönhetően mutatós fa, bonsait is nevelnek belőle. Trópusi éghajlatú hazájában az évi átlaghőmérséklet 26 C, átlagos csapadék mennyiség 1300 milliméter. Szeptembertől áprilisig nyílnak halványsárga illatos virágai, termése márciustól érik. A fa kérge hematoxilin festékanyagot tartalmaz, emiatt adja a vörös színt. Brazíliában és Mexikóban gyógynövényként tartják számon.

zsoltina.jpg

A festő zsoltina (Serratula tinctoria) közel egy méter magas kétlaki évelő. Lilás rózsaszín virága júliustól szeptemberig nyílik. Kaszatterméseit a szél terjeszti. Többnyire meszes agyagos, tőzeges lápréteken, árkokban, ritka lombos erdőkben él. A fényt és a félárnyékot egyaránt kedveli, nagy a nedvesség igénye. Skandinávia déli részén is megtaláljuk példányait. Szárított növény főzete adja a sárga színt.

(fotók forrása: http://www.wildlifetrusts.org, http://www.euzomo.es)

Az első képen látható piros tojások tojásfestékkel készültek, a többiek már növényi festékkel. A gyönyörű hímes tojásokért köszönet Ivanics Gittának (http://mezesmazas.hu)

Címkék: növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr125177179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása