HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

lonic_jap_halliana2.jpg

A Múzeumok Éjszakáján Gödöllőn jártam. A véletlen és a barátaim úgy hozták, hogy megnéztük a GIM-ház, a Gödöllői Iparművészeti Műhely kiállításait is. Korábban nem sokat hallottam az épületet körülvevő kertről, Ilka néni (Körösfői Kriesch Aladár felesége) illatos kertjéről, mely az egykori Gödöllői Művésztelep életének fontos színtere volt. De most megtapasztalhattam a lényegét. Már sötétben értünk oda, így a kiállítás fényei mellett a kertből tényleg csak az illatok értek el hozzám először és meghatározóan. Nagy meglepetésemre és örömömre.

A bejárat mellett illatos japánlonc (Lonicera japonica ’Halliana’) fogadja a betérőt. Édes illata elbűvölő, tényleg.

A loncok közel 180 faja él az északi félgömb különböző éghajlatú területein. Vannak köztük lombhullatóak, örökzöldek, áttelelő lombúak, kúszócserjék és felálló hajtásrendszerűek is.

lonic_jap_halliana1.jpg

A japánlonc Kelet-Ázsiában őshonos, akár 5-6 méter magasra is kúszik csavarodó hajtásaival. Júniustól szeptemberig nyitja fehéres virágait, melyek az elnyíláshoz közeledve sárga színűvé válnak. Termést is nevel, ami fekete bogyó.

A növény igazi értéke az erős illatú virága, a nyári hónapokban díszít. Aki elhalad a növény mellett, részesül ebből az élményből.

A japánlonc kúszócserje, ezért talajtakarásra is telepíthető, de főleg kerítések, rácsok, pergolák befuttatására ültessük. Félárnyékban érzi jól magát.Télizöld, csak erős hidegekben száradnak le a levelei.

Kedveli a középkötött, nyirkos talajokat, és figyeljünk arra, hogy legyen tápdús a földje.  A hosszúra nyúlt hajtásokat bátran vágjuk vissza, ha szükséges és túlnőtte a helyét. Ha jól érzi magát, erőteljes, hosszú hajtásokat hoz.

Címkék: növénybemutató díszcserjék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr235395656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása