HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

keszthely_3.jpgA nyári kánikula az idén már csak a Balaton partján elviselhető. És ha Balaton, akkor kirándulás Keszthelyre. Keszthely ma patinás csendes kisváros, turisztikai célpont, 200 évvel ezelőtt pezsgő szellemi központ volt, az ország legnagyszerűbb gondolkodói találkoztak itt a házigazda Festetics családnál. A „Balaton-kanyar” 1739-ben került vásárlás útján gróf Festetics Kristóf tulajdonába. A gróf azonnal invenciózus birtokrendezésbe kezdet. 1745-ben elindult a kastély építése, az uradalom korszerűsítése, mely a környező táj alakulására nagy hatást gyakorolt, a Hévízi-tó csatornájának tisztítására bivalyokat rendelt, kórházat és gyógyszertárat építtetett, valamint vitorlás gályát létesített a Balatonon.

keszthely_4.jpgA kastély körüli parkra Hofstädter Kristóf több tervet is készített a kor uralkodó barokk stílusában. A kertet egyszerű téglalap alakú táblákra osztotta, a táblákon belül szabályosan rendezett gyümölcsösök és veteményesek voltak. Hofstädter Kristóf terveiben dézsás narancsfákat és a teleltetésre orangerie-t is találhatunk. A gyümölcsösként funkcionáló kastélykertet Festetics Pál új tervek alapján bővítette, jobban kihasználva barokk térszervezés lehetőségeit.

keszthely_2.jpgA kastély középtengelyének folytatásában kettős hársfasort ültettetett, szabályoztatta, így egyenes vonalúvá tetette a gyümölcsöst átszelő Csókakői-patakot és a gyümölcsöstől északnyugati irányban pedig vadaskertet létesített. Festetics Györgya család legismertebb személyisége 1782-ben  örökölte meg a családi birtokot.

keszthely_5.jpgA birtok ügyeinek rendezése után 1797-ben megalapította az első magyar gazdasági iskolát, a Georgikon mezőgazdasági tanintézet, majd 1817-től évente kétszer - az Apollón és a múzsák hegyéről elnevezett - Helikon irodalmi ünnepségeket. Festetics Györgyöt a birtok rendezés kötötte le: Hévízen orvosi ellátással fürdőházat létesített az akkor még mocsaras tó közelében. Az egykori római erődnél, a mai Fenékpusztán kikötőmólót építtetett, az egykori erőd helyén pedig klasszicista stílusú díszes majorság épültet emelt, amelyhez va
dászház, méhes, fácánoskert tartozott.

keszthely_7.jpgTöbb generáció kiváló szellemben tartotta rendben a birtokot.

A kert újítója a nagy utazót II. Festetics Tasziló 1883-ban örökölte meg a birtokot, és  megbízta az angliai származású neves tájkertész, Henry Ernest Milner –t a park korszerűsítésének terveivel. Milner eredeti ötletekkel állt elő: a közút nagyobb ívben kerülje el a kastélyt, a közút felőli magas kerítésfalat javasolt földfeltöltéssel és növénytakarással, kizárva így az út zavaró látványát és a tájképi igényeknek megfelelően a kilátást szabaddá téve a távoli táj felé, a Balaton irányába.

keszthely_9.jpgAz ívessé vált előkertben a kastély előreugró épületszárnyának középtengelyében utat létesített, csakúgy, mint a kastély vonalával párhuzamosan. Az utak metszéspontjába került a szökőkút, a kastéllyal párhuzamos út lezárására pedig egy-egy kerek szőnyegágyat tervezett. A középtengely díszes gloriettel zárult, melynek két oldalán szabad kilátást élvezhettek a Balaton és a város felé. Milner a hátsó kertet is átalakította, a kor divatja szerint virágokkal díszített kertrészt, ún. "pleasure-ground"-ot hozott létre.

keszthely_10.jpgA hátsó udvar a kastélytól távolodva tájkertté alakította: a parterre-ek mögött, az új istálló-kocsiszín kitakarására növényzettel ellátott kis dombot létesített, kert felőli előterében látványos vízeséssel, híddal ellátott kerti tavat építtetett. A tó környéki parkban növényritkaságok óriás példányai alatt hűsölhetünk a szokatlan forróságban.

Címkék: kerttörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr935455747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása