HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Kicsi vagy nagyobbacska bokrokon sok kertben nyílnak most tulipánra emlékeztető formájú, rózsaszín és fehér árnyalatú virágok. Mindenki ámulatára hozzák mutatós díszeiket. Köznapi nyelven tulipánfának nevezik őket, de ennek hallatán a kertészek és a botanikusok kissé felkapják a fejüket. Mert a tulipánfa, ahogy nevét a botanikusoktól kapta, nem ez a növény.

lilomfa.jpg

Címkék: évszakok a kertben növénybemutató díszfák

Szólj hozzá!

Látni és nem megragadni, látni és nem megtartani, útjára engedni. A hanami, a cseresznyevirágzás japán ünnepe ezt idézi meg. A természet csodálatát, a szépség örömét úgy jeleníti meg, hogy tudjuk, talán holnap egy erős szél, egy hideg éjszaka vagy egyszerűen az idő hossza lesz az, ami elhervasztja a szirmokat, hogy azok aztán lehullva még egy rövid idegig a talajt színesítsék meg.

japan_diszcseresznye2.jpg

Japánban a cseresznyefák virágzása örömünnep, fiatalok, idősek kelnek útra minden évben, hogy újra lássák a virágok és az élet csodáját.

Címkék: ajánló legendás növények évszakok a kertben díszfák

Szólj hozzá!

kankalin_4.jpgSzüleim kertje a kaposvári Művésztelep lábánál az elmúlt harminc évben sok változást megélt, de talán az idei tavaszváró ruhája a legszebb. Pár napja virágba borult a gyep. A lassan zöldellő gyepben az ibolyák mellett nagy telepet alkotva előbújt a kankalin. Az eredeti egy-két tő több éve, a nőnapi köszöntések után, a cserépben már kókadozva került kiültetésre a gyepszegélyre. Varázslatos látvány a sárga virágmező.

Címkék: évelők magyar kert gyógykert biokert évszakok a kertben kertészkedő néphagyomány

Szólj hozzá!

Válasszunk kertünk körülményeihez növényeket, így kevesebb lesz a kertfenntartásra fordított időigény. A legfontosabb, amire figyelnünk kell, az a fény- és talajállapot, valamint a vízhelyzet, vagyis tudjuk-e rendszeresen öntözni a kertünket, vagy ezt a feladatot a természetre bízzuk.  

nyusziful_levendula3.jpg

Címkék: évelők kertet tervezünk növénybemutató

Szólj hozzá!

elokert_2.jpgA tavaszi napforduló ünnepe van. Tegnap teli Hold volt, ez azt jelenti, hogy még egy holdtöltét várhatunk a húsvétra. Az idén bőven van időnk az előkert rendezésére, újragondolására az ünnepig. A ház előtti kert bár szakrális jellegét veszteni látszik, továbbra is a ház lakóinak lelkét tükrözi.

Címkék: magyar kert kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A növények közötti kölcsönösen előnyös együttélési kapcsolat olykor csak laza, időleges. Ha valamelyikük számára az életfeltételek jobbá válnak, az megerősödik, majd terjeszkedésével elnyomja a körülötte élőt. Mielőtt ez megtörténne, szükséges a kert fenntartási munkái során határt szabni a terjeszkedésnek. Ekkor az egymás mellé ültetett növények hosszútávon maradnak környezetünk díszei.

bangita_golyaorr.jpg

Címkék: évelők kertet tervezünk növénybemutató

Szólj hozzá!

Segítik egymást, de nem versengenek egymással. Együtt egészségesebbek, mert távol tartják egymás ellenségeit. Életerősek, mert a feltűnő virágú társ odacsalogatja a rovarokat, és azok a kevésbé díszeset is beporozzák. Egyikük fénykedvelő, árnyékával mégis biztonságos életfeltételeket nyújt a körülötte élőknek. Mindez csak néhány szempont abból a sokból, ahogyan a szomszédos növények támogatják egymás életét.

hortenzia_szellorozsa.jpg

Címkék: kertet tervezünk növénybemutató

Szólj hozzá!

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása