HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

 

Október a rómaiak naptárjában az évkezdő márciusától a nyolcadik hónap, neve is ezt a számot rejti. Március és október az évkörben különös párt alkot, vízfényei egymásnak. Kikelet havában az élet zsendülését Gábriel, a jó hír angyala óvja. A természet elszunnyadása felett októberben Szent Mihály őrködik, kísérve az elvetett magot földi útján. A tavaszi vetéshez és sarjadáshoz kötődő ünnepeink párját alkotják az őszi betakarítási és szüreti ünnepek. Mérleg havában valóban mérlegelődik éves munkánk, de a jövő tavaszi kikeletnek is most kell megágyaznunk.

 

A veteményes, mindennapi betevőnk termőhelye az évezredek során nagyobb becsnek örvendett mint napjainkban. A középkor talpalatnyi kolostor- és várkertjében a virágokkal együtt nevelték a répát, a káposztát.

E szokás később is meg maradt. Villandry mesés reneszánsz kertjében a hímzéses parterek folytatását jelentik a káposztával beültetett mértani ágyások.

A kastély temploma mellett kialakított veteményes a Paradicsom-i szépséget és bőséget jelképezi.

A zöldségnövényeket évszázadokkal később, a modern kertépítészet kiszorította a kert perifériális területeire.

Időszerű a veteménynövényekhez fűződő viszonyunkat újra értékelni. 

Ami hasznos az egyben szép is.

Ez vitathatatlan megállapítás ha a káposztafélék gyönyörű levélrajzolatára, vagy a petrezselyem érzékeny levélredőire, a brokkoli és a karfiol különleges, húsos virágára gondolunk.

Jövő tavaszra a terasz mellett, vagy annak közelében szépen szegélyzett vagy téglával kiemelt ágyásként új haszonkertet építhetünk. A téglaszegély nemcsak rusztikus hangulatot ad, de összefogja a veteményes formáját, megkönnyíti a palántázás munkáját. A kiemelt szegély különleges hangsúlyt ad a beültetett növényeknek és nagyban segíti fenntartási munkákat, nem kell mélyre hajolnunk a gyomláláskor, betakarításkor. Ha az ágyást ugyanúgy, ahogy a virágágyásokat mulcsozzuk akkor a veteményes talaja lassabban száradt ki a nyári hőségben, a mulcs tápanyag utánpótlást is jelenthet és kevésbé nyomosodik az ágyás.

A téglafalat ne emeljük 40 cm-nél magasabbra, ne szakítsuk el teljesen a terepszinttől a növényeket. Szélességét két karnyújtási távolságra tervezzük, hogy két oldalról kényelemesen tudjunk dolgozni a veteményesben, különösebb erőlködés nélkül minden növényt elérjünk. A téglafalat belülről, a vizesedés okozta kártételtől, a fal mellé helyezett 10 cm széles kavicsszivárgó beépítésével védhetjük.

Ha készen vagyunk töltsük fel földdel a falakkal határolt kiskertet, hogy még az ősz folyamán a termőföldben bújó gyommagvak kikelhessenek és a területet kigyomlálhassuk.

Tavasszal jöhetnek a főzeléknek és salátának valók!  

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr943304778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása