HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

Nagy melegben mindig érdemes egy kicsit többet foglalkozni az öntözés kérdésével. Nem arra gondolok, hogy bárkit is meg kellene győzni arról, hogy a növényeknek az életben maradásukhoz vízre van szükségük, inkább arra, mire is érdemes odafigyelni.

viz2.jpg

Legáltalánosabb dolog, hogy tűző napon ne kerüljön vízcsepp a növények leveleire. A vízcseppek begyűjtik a napsugarakat, ezért égési sérüléseket okoznak a leveleken. Csak akkor ajánlatos napközben is öntözni, ha meg lehet oldani a szinte folyamatos párásítást, vagyis óránként, kétóránként bekapcsolni az öntözőrendszert. Erre a kertekben kevésbé van szükség, inkább faiskolákban, szaporító telepeken alkalmazzák. Összegezve: naplemente után öntözzünk, ez lehet reggel, vagy este.

Az egy alkalommal kijuttatott víz ajánlott mennyiségéről is sokat lehet hallani. Legegyszerűbben úgy határozhatjuk ezt meg, ha annyi vizet öntözünk ki, ami a talajt olyan mélyen áztatja át, ahol a növények gyökerének legnagyobb része él. Ennek megfelelően kevesebb vízre van szükség az egynyáriak, és több a tuják és a gyep öntözéséhez. Ha ezt megtesszük, már nem kell naponta öntöznünk, mert a nap melege nem tudja azonnal felszívni a talaj mélyebb rétegeiből a vizet úgy, ahogy a felső néhány centiméterről tenné.

viz1.JPGEzen a területen valaha fű volt. A fű számára kellő megpróbáltatást jelentett a felette élő hársfa árnyéka, de ami végképp a pusztulását okozta, az a vízhiány volt. A tavalyi ősz és az idei tavasz kevés esőt hozott, ami a talajban volt, azt a hársfa használta fel. A fű szépen, fokozatosan kiritkult és most így néz ki a terület. Öntözéskor az együtt élő növények vízigényére is figyelni kell.

 

Érdemes kipróbálni, hogy kertünk talajában milyen mélyre és milyen gyorsan szívódik le a víz. Másként működik egy kötött, agyagos, és másként egy laza, homokos talaj. Öntsünk ki egy vödör vizet a kertbe, figyeljük meg mekkora részen terül szét, majd óvatosan ásóval, kislapáttal nézzük meg, mennyire ázott át a föld. Innen már egyszerű a viszonyítás. Automata öntözőrendszernél azt figyeljük meg, hogy megadott idő alatt milyen mélyre jut a víz a talajban, majd a tapasztalatnak megfelelően változtathatunk az öntözési idő hosszán.

Meleg, felhős időben kedvezőbb növényt ültetni, mint forróságban, tűző napon. Ezért ha tehetjük, várjunk a munkával. Kevesebb lesz a növény számára a párolgási veszteség a helyváltoztatás miatt felhős napokon, ezért nagyobb lesz az esélye a megmaradásra. Az érzékenyebb növényeket inkább állott vízzel öntözzük, mint jéghideggel. Ahogy nekünk sem esik jól, ha napozás után hideg vízzel lelocsolnak bennünket, úgy ez a növények számára sem jó.

Végül egy hosszú távú tanács: kertünk növényeit úgy válasszuk ki, hogy vegyük figyelembe a talaj-, és az éghajlati adottságokat, a fényviszonyokat, az öntözési lehetőségeket és hajlandóságot. A forró nyarak és a hideg telek pár éven belül be fogják bizonyítni, hogy jól választottunk-e.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr444600047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása