HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A fény  világszerte a Teremtő, a világosság , a szellem szimbóluma, hisz’ a káosz sötétsége után fény hatottá át a világmindenséget és teremtett rendet, korlátok közé szorítva a sötét elemet.viburnum_tinus.jpg

Világosság és sötétség, mint egymást kizáró és mégis együtt létező erők a legfontosabb duális rendszert adják a vallásos gondolkodásban.

A fény a szimbolikus rendszerben maga a fizikai fényforrás: a Nap. A Nap fényének tartama és intenzitása határozza meg a növények életlehetőségét is, e szerint soroljuk csoportokba a növényeket: fényigényesek, félárnyéki- vagy árnyéktűrők. Az árnyéki növények sem a sötétség lakói, életükhöz elegendő más növények árnyékában lévő visszfény. A növények a  fény szellemeinek kísérői itt a Földön, létezésük lehetetlen a sötétség birodalmában. A növények ezért mindig, ökológiai igényeiktől függetlenül a fény teremtményei és jelképei. Karácsony havának azonban kifejező jelképes növényei az örökzöld árnyáki cserjék, mert ők szimbolizálják az év legsötétebb éjszakájának történetét, a barlang árnyékában megszülető Fény-gyermeket.

A fény-árnyék növényei az Eurázsiában honos bangita (Viburnum sp.) félék.

Örökzöld bangiták:

A téli bangita (V. tinus ’Gwenllian’) zárt lombozatú, elterülő bokrú cserje. Lombozata babérszerűen fényes, sötét zöld, levelei szélesek. Félárnyéki, vízigényes növény, kötött talajokon is szépen fejlődik. A növény fagyérzékeny, ezért fagyzugos helyekre ne ültessük, tehetjük ládába és télen fagymentes helyen nevelhetjük. A növény maga a szimbolika. Húsvétkor nyíló rózsaszín virágai a Nagypéntek megváltástörténetét jelképezi, míg őszi fényes kék bogyói a Karácsonyra való szellemi készülődés elmélkedésre késztető színét hordozzák.

Az ráncoslevelű kányabangita (V. rhytidophyllum) Kínából került Európába. Gyorsan növő 3-4 m magas, gömbölyded cserje. Bőrszerű, ráncos leveleinek fonáka sárga. Hatalmas, bogernyőben nyíló fehér virágai tavasz végén díszítik a kertet. Piros termései tél közeledtével megfeketednek, bogyói mérgezőek. A félárnyéki növény nagyon jó várostűrő. Mutatós szoliter cserje, főleg ha 2-3 évente meg is ritkitjuk, hogy koronája ne legyen tűl sűsrű.

 Viburnum-x-pragense.jpg

A prágai bangita (V. ’Pragense’) a cseh fővárosban állították elő, úgy 50 éve. A 2m magas bokor ágai elhajló ágúak, laza karakterűek. Virágai nyár elején bomlanak ki. Sövénynövényként is ültethető.

A törpe bangita (V. davidii) laposan elterülő, 30-50 cm magas talajtakaró növény. Levelei ráncosak, de virága és termése a téli bangitát idézi. Fagyérzékeny lombozata védett fekvést és gallytakarást igényel. Vegyes ágyásokba tehetjük, de önállóan is szép árnyéki talajtakaró, Dézsába is tehetjük.  

A Karácsony gondolatkörét, a szeretet fényének megszületését az éjszakai, jeges sötétségben az örökzöld bangiták jelképezik, de mellettük jól érvényesülnek őszi színes leveleket hordozó lombhullató testvérei, melyek az elmúlás és újjászületés örök körforgásának jelképei.

 

Lombhullató bangiták:

Az ostorménfa (V. lantana) hazánk flórájának több ezer éve tagja. A 2-3 m magas cserje a tölgyes erdők szegélyén kielégítően fejlődik, de a napfényes fekvésben fejlődik a legszebben. Üde és száraz talajú erdőségekben is megtalálható. Természetes hatású kertek elengedhetetlen növénye. Sárgára színeződő őszi lombozata a fáradó Nap fényébe öltözik.

 Viburnum_lantana.jpg

Az illatos bangita (V: x carlcephalum) hortenziára emlékeztető erősen illatozó virágairól kapta nevét. Korán virágzó cserje. A 1,5-2 m magas növény szoliterként ültethető, széles, laza habitusú.

 

A kikeleti bangita (V. x bodnantense) a mandulával egyidőben kötegekben hozza rózsaszín virágait. A tavasz köszöntő növény az őszt is megünnepli tarka lombdíszével.

Korai virágzása miatt értékes kerti lakó.

Hagyományos tavaszvirág a labdarózsa (V. opulus’Roseum’) , díszét a csak meddő virágokból álló, eleinte zöldesfehér, majd habfehér gömbvirágzat adja. Termést nem hoz, hajtatásra használható.  Törpe változatának (V. o. ’Compactum’) virágai  lapos bogernyőben nyílnak, mint a többi bangita félének. A növényke kerekded bokrot fejleszt és szép napos-árnyékos talajtakaró.

 

A Bangita félék a Nap növényei, ezért természetes, hogy a Hold ezüst lombú növényeivel kedvel társul . A sötétzöld lombok mellett felbukkanó ezüstös fényű,  szürke levelek a kert különleges fénypontjai lesznek 

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr404949824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása