HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

napos.jpgApollón és Artemisz az isteni testvérpár a hagyomány szerint az Ikrek havában, májusban született. A delpho-i ikrek a nappal és az éjszaka felett felváltva uralkodtak. Apollón Napisten a száraz, meleg napok védnöke, Artemisz Holdistennő a hűvös, nedves éjszakák uralkodója. Az egymást szerető ikerpár eltérő természetükhöz igazodva, egymástól elütő környezetet választott. A napisten otthona a forró, száraz köves-füves puszta. A Holdistennő az erdő buja-nedves aljnövényzetén pihen szívesen. Apollón gyermekei, a száraz réteket foglalják el a nagy melegben, a víz hiányában kiégett gyepfoltokat. Míg Artemisz leányai az árnyéktűrő, vízigényes gyeppótlók a fák mélyárnyékában nőnek fel, hol a pázsitfüvek már nem élnek meg a fény hiányában.

Májusban a megkopott gyepfelületek helyére, az ökológiai adottságokhoz igazodva, ültessük el Apollón vagy Artemisz növényeit. Alakítsunk ki évelőágyakat az állandóan kiégő vagy az árnyéktól megritkuló gyep helyén.

A Nap növényei


arvalany.jpgGondosan öntözött kertünkben is kialakulhatnak állandóan kiégő gyepfelületek. Ha többszöri utánvetés is eredménytelen, akkor tovább ne kísérletezzünk, inkább ültessük itt el a Nap édesgyermekeit a szárazságtűrő fűféléket. Nagyon hálás és mutatós fényigényes, szárazságtűrő gyeppótló a kék csenkesz (Festuca glauca) vagy a medvemancs néven is ismert zöld csenkesz (F. scoparia). Mindkettő fűféle 20-30 cm magas félgömb alakú bokrot alkot. A tömött párnát alkotó növénykék virágzása nem jelentős. Mutatósabb  és magasabb -40-50 cm- növény az árvalányhaj (Stipa pannata), mely május-júliusban virágzik. Feltűnő megjelenésű, szárazságtűrő díszfű a kínai tollborzfű (Pennisetum alopecuroides)mely a 80-100 cm magasságot is elérheti. Nyár végi virágai igen szépek.


madarhur.jpgNap fürdette kertrészünkbe a fűfélék köré sziklakerti évelőket is ültethetünk. Apollón kedvelt növénye lehetett a szirti ternye (Alyssum saxatile), az ókorban hatékony szerként tartottak számon a bűbájosok ellen. A ternye sárgavirágos bokrocskái 20-40 cm magasak és tavasz közepén nyílnak. Igazi napvirág a molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum), melynek fehér pillangóvirágai a teljes nyári forróságot végig élik. Tudományos neve a görög kerasz=szarv szóból eredeztethető, ami a Napra utal, hisz mesénkből emlékszünk égitestünk 7 ágú (szarv)-koronát hord. Társaságában a pázsitszegfű (Armeria maritima) lila virágkoszorúja már az esti, lenyugvó Napot idézi. A pázsitszegfű és a kék csenkesz mellett a pünkösdi örömvirágzás növénye a törpe lángvirág (Phlox subulata), mely nevében hordozza a Szent Lélek tüzét, virágja azonban nem lángolnak:  lila vagy fehéres rózsaszínben nyílnak.

 

arnyekos.jpg

 

Holdnövények

meténg.jpgArtemisz holdistennő kertjében a fűfélék nem érzik otthon magukat. A fák mélyárnyékában Dionüszosz borostyánja (Hedera helix ’Golden Heart’) és a téli zöldmeténg (Vinca minor ’Variegata’) növeszt újabb és újabb hajtásokat. A borostyánról a jó kedélyű görögök úgy tartották megóv a lerészegedéstől. a télizöld meténgről Tompa Mihály virágregéiben található egy szép történet: a piros virágú, télen lombjait vesztő meténg kérte a Virágtündért adja meg számára, hogy télen is zöld lehessen. Kérését a tündér teljesítette, de vidám piros virágai kékre változtak. Az emiatt szomorkodó télizöldnek ezt válaszolta a tündér: „Egyik szívnek reményt ad a sors, a másiknak örömöt, ha nem kellett az öröm, reményben áld az életedet”. Az örökélet kúszó-kapszkodó indái mellett áprilisban bontja lila virágait a Mária levél (Bergenia cordiformis). A Szűzanya fájdalmát jelképező virág mellé ültethetünk a arnyekliliom.jpgtisztaság szimbolikus növényeiből, az árnyliliomokból (Hosta sp.). A faiskolai kínálatban ma már kedvünkre válogathatunk az aranytarka, fehércsíkos, szürke és kék levelű hostákból. A Mária levél és az árnyliliomok hatalmas tagolatlan levelei mellett az érzékenyen szeldelt erdei pajzsika (Dryopteris filix-mas) festői képet ad.

Mária növényei a szellőrózsák (Anemona nemorosa) fehér virágai már a főniciaia tavaszünnepeket is díszítették. A 30-40 cm magas bokrok szépen fejlődnek a kőrisfák áttetsző árnyékában.

Apollón és Artemisz, Nap és Hold, fény és árnyék egymás kezét fogó ikertestvérek, s növényeik egy tenyérnyi kertet is élettel telítenek.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr45319888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása