HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A szagok és illatok életünk minden pillanatában jelen vannak. Orrüregünk mintegy százmillió szaglósejtje segítségével a kiváltott inger közvetlenül jut az agyunkba. Ez az érzékszervünk az egyetlen, melynek segítségével a központi idegrendszerünk befolyástól mentes kapcsolatban van a külvilággal. Így a szagok és illatok azonnal hatnak gondolatainkra, közérzetünkre. Idézzük csak fel, milyen érzetet vált ki belőlünk az a pillanat, amikor megszagolunk egy rózsát, egy liliomot, vagy akár a hársfa virágját. 

rozsa_illat.jpg

A növényeknél kétféle illattal találkozhatunk. Van, hogy csak a virág illatos, máskor azonban a növény más része is az. Az illatanyag, az édes nedv, a nektár, a virágon belül a porzószálak tövében termelődik, de a virágokon kívül, azok közelében elhelyezkedő nektáriumok, mézfejtők is tartalmazhatják.

viola_illat.jpgkerti viola

Az illat akkor szabadul fel, amikor a virág megporzásra kész. Az illatanyag feladata, hogy a megporzást, az utódok létrejöttét segítse, odacsalogassa a megporzó rovarokat. A méhek által megporzott növények napsütéses időben bocsátanak ki illatanyagot, legtöbbet a dél körüli órákban. Az éjjel nyíló növények virágai este illatosak. Azért, hogy a megporzás itt is megtörténhessen, a természet az éjjeli lepkék segítségét adta ehhez.

golyaorr_illat.JPGrózsaszín virágú illatos gólyaorr - már a közelében állva is megérezzük leveleinek illatát

A növényvilágban nagyon sok olyan növényt találunk, melyeknek nemcsak a virága, hanem a testi sejtjei is tartalmaznak balzsamot, esszenciális olajakat, illóolajat. Ezek az anyagok csak akkor szabadulnak fel, amikor roncsolódik a sejtfal. Például, ha felmelegszik, ha megdörzsölik, vagy éppen morzsolják a leveleket, szárakat.

muskátli_illat.JPGangol muskátli, az egyik legismertebb növényillat a muskátlié

A citrusféléknél illóolajat, a fenyőféléknél és mirtuszféléknél balzsamot találunk a sejtközti járatokban.  

Illatos növényeket a kert legtöbbet használt részére, a szobánk ablakának közelébe ültessünk. Az erkélyládákba, kaspókba, kerti pihenők mellé ültetett díszes és illatos növények nagy örömet okozhatnak, hisz ezeken a helyeken töltjük a legtöbb időt.

Ha valaki az illatok, szagok kémiájáról többet szeretne megtudni, olvasson bele a következő oldalba: http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/Illatok.htm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr195415934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása