HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 

Legendás növények
 
A nyírfafélék családjába tartozó éger a kelta Fanaptár szerint a koratavasz (márc. 8—ápr.14.) növénye Az egylaki növény fiú barkákat és lány füzéreket bont.
A fajok többsége az északi mérsékelt égövben él. Az égeres-láperdő, az Észak-európai folyóvölgyek, tóvidékek erdőtársulása. Életkörülményeiből látszik, hogy a mézgás éger fája a vízzel szemben igen ellenálló, ezért az építészettörténet több ezer éven át alkalmazta vízvezető csöveknek, hidak, gátak, cölöpházak alapozásához. A vízre épült Amsterdam és Velence városát is égercölöpök tartják.
 
Az égerfa keltahónapjára esnek a halál és a feltámadás tavaszünnepei. Az éger így mindkettőt szimbolizálta. Az ősiségben az embereket elnyelő lápok és a szúnyogokat szülő pocsolyák szélén honos fát, Európa egyes területein a gonosz szellemek, a boszorkányok fájának tekintették, kik az égerfa segítségével kavarták a pusztító viharokat. Meséinkben is az égerfákon laknak az elfek, Szélúrfi seregei.
Az égerfaisten halálát a megsebzett fehér fa, különleges, vörösre színesedő képessége is mutatta.
 
A mitikus gondolkodás azonban sokkal inkább a feltámadás reményét látta az élet vízében gyökerező fában. Az élettojás és a szívforma ötvözetéből képződött levélalakzata is feltámadás szimbólumnak rendelte a növényt. A szív alakú levelek az eredendő, tiszta, égi szeretet képét mutatják a világ felé, azét a szeretetét, amit az ember átélhet, ha egy kirándulás során átadja magát a természetnek, vagy átéli mikor gyermek születik a családba, és az első perctől érezheti a kisjövevényből határtalanul áradó szeretet erőket.
 
Európa legendáiban fontos helyet foglal el az éger, sokszor mint Hold-növény. A görög mitológiában több helyen találkozunk vele. Kalüpszó nimfa barlangja mellett nőtt egy, mely 7 évig árnyékolta be Odüsszeusz életét, és ez esetben az éger a megkötő szeretetet jelképezte. Az Odüsszeában az élet és halál mezsgyéjét is kijelöli a fa. Kirké halálszigetét, Aiaiét, égerfák vették körül, az elmúlásban rejlő feltámadás reményét susogva. Vergilius leírása szerint a Héliadákat, Phaeton nővéreit, kik napszekérről lezuhant testvérüket siratták, soha nem múló gyászukon a görögök főistene, Zeusz, úgy segített, hogy a nővéreket égerfává, a feltámadás reményévé változtatta.
Megjelenik a kelta mítoszokban nagy hősük, az óriás Bran történetében is, ki seregét úgy segítette át egy nagy sodrású folyó egyik partjáról a másikra, hogy égerfahídként keresztbe feküdt a folyón és katonái átmasírozhattak rajta.
 
Az égerfa nem hiányozik a finnugor mitológiából sem. A Kalevalában a léha Lemminkeinen, a reá és paripájára leselkedõ halált úgy játssza ki, hogy égerfalovat, égerfalegényt "dalol" maga helyett.
 
 
Müller Krisztina

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr672848426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása