HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Kertet tervezünk

A napfény nélkül, a sötét udvarokban nem nőnek a növények – gondoljuk. De az árnyék nem pusztán a fény hiánya. Az árnyék a földi világ valósága, a fény társa.
A természet világában az árnyék kertjében, az erdő mélyén nagy zöld levelek alatt apró virágait bontja az élet. Az árnyék kertjében a halhatatlanság örökzöldjei otthon érzik magukat. A közhiedelemmel ellentétben az árnyékban kert virulhat. A hatalmas falakkal körülzárt udvarokban fák nőhetnek és virágok nyílhatnak. Árnyékos körülmények között is növények sokaságát nevelhetjük.
 
Müller Krisztina
A gyep helyére tervezzünk talajtakarókat: az igaz barátság és az öröklét borostyánját, vagy rontás- és varázslat űző téli zöld meténget, esetleg Szent Róbert füvét, a gólyaorrt. Az árnyék kertjéből nem hiányozhatnak Freya szerencsét hozó páfrányai. Az aranycsináláshoz ugyan sok szerencsét nem hoztak az alkimistáknak kedvelt gímpáfrányaik, de épszélű, hosszú nyelv alakú levelei kertünkbe sajátos hangulatot hoznak. A saspáfrány, az erdei fodorka és az erdei pajzsika finomrajzolatú leveleivel társítsuk őket, mert a páfrányok társas lények, együtt érzik csak jól magukat, más páfrányok társaságában.
 
A babérmeggy, a japán babérsom télen is zöld nagy levelei mellett a borbolyák őszi lombszíne nem mindennapi élmény. A galagonyák őszi izzását is megcsodálhatjuk, ha szélfogóként tervezzük. A mesék bánatos leányát rejtő labdarózsa is szépen fog nyílni májusban, testvérével az áttelelő lombú kányabangitával. Az istenek kedvence a magyal is jól érzi magát az árnyékban.
Ültetéskor ne feledkezzünk meg az árnyliliomok kék fehér virágairól és a Mária levél rózsaszín virágzatáról sem.
 
 
Kertünkbe fákat is tervezhetünk, nem az árnyékolás inkább a betekintés megakadályozására. Laza, áttetsző lombú fákat válasszunk: az egzotikus japán juhart vagy hazai testvérét, népmeséink jávorfáját, esetleg Odin nyolclábú táltosának kőrisfáját, melynek kiszáradt ágaiból már biztosan nem teremnek emberek, de tövénél ücsörögve a teremtő ölében ülhetünk.
 
Müller Krisztina

 

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr732906177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása