HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 gyógykert-biokert

A gyógyszer lobbi érzéketlenségének és a gazdasági vállság pénztárcánkat is pusztító hatásának vannak áldásos következményei. Kisebb, otthon is kezelhető betegségre gyógyírt egyre többen a természet kínálta patikában keresünk. Évszázadok a „szegényember patikájaként” számon tartott univerzális gyógynövénye a bodza (Sambucus nigra).  

 

Népies nevei:  bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza 

A mezsgyék, útszélek kísérőnövénye a loncfélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik. Kisfává vagy bokorfává fejlődik félárnyékban és tűző napon, nyirkos talajon vagy viszonylagosan szárazterületeken.

Apró, illatos, fehér virágai bogernyőkben hatalmas virágzatot képeznek és május közepétől a nyárba nyúlóan nyílnak. Fekete, húsos bogyótermése természetes festőanyag. A növény a bolygatott területek ökológiai egyensúlyának visszaállításában fontos szerepet játszik, mert gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.

Fája tűzrakásra nem alkalmas, igazi tüzet nem képez, csak elhamvad.

A bodzafa  kiváló tartós és jó tapintású szerszámnyelek készítésére.

Üreges szerkezetű vesszeiből tilinkót, furulyát, bodzapuskát készítettek, sőt a gyerekek ma már azt is tudjuk Harry Pottertől, hogy minden idők leghatalmasabb varázspálcája a Pálcák ura is bodzából készült. A népi hiedelmek valóban varázslatos, boszorkányos növényként tartották számon, talán éppen azért mert szinte minden része felhasználható gyógyításra, vagy éppen az ellenkezőjére. Gyógyhatású virágja és terméshúsa kivételével a növény minden része mérgező.

Gyógyhatásai

Vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású, lázcsillapító, véd hurut és reuma ellen, segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén, serkenti a versműködést, a méregtelenítést. Termése magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget, C vitamintartalma a citrusfélékének duplája.

Bodzavirág:

A szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használják, mivel kiváló lázcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító. A május-júniusban begyűjtött virágzatról a virágokat pergessük le kézzel és száraz helyen papírzacskókban tároljuk.

Bodza termése:

C-vitaminban gazdag termését augusztusban és szeptemberben szedhetjük. A termésekből készített bor, pálinka vagy likőr szíverősítő gyógyszer volt a régiségben. Lekvárját betegségek megelőzésére, de tisztítószerként is fogyasztották, jó vizelethajtó hatású. Méregtelenítő szerepe miatt a bőr, a köröm és a haj állapotára is jótékonyhatású.

Teakészítés:

1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk,

20-25 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Tisztító kúrák idején naponta 3x2 dl bodzatea fogyasztása ajánlott.

 

 

Címkék: gyógykert biokert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr542952657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása