HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n   

 
 
 
Kelet-, és Dél-Ázsia kultúrájának fontos részei a bambuszok, melyek a Kárpát medencében nem honosak. Különleges szépségüknek köszönhetően Európában már több száz évvel ezelőtt meghonosították őket. Kertjeinkben mégis csak az elmúlt évtizedekben jelentek meg nagyobb arányban, elhozva számunkra egy távoli világ illatát. Sekélyen gyökeresedő, rizómával terjedő növények, melyek rövid idő alatt nagy területeket képesek meghódítani. Gyökereik a talaj felszínétől számítva egy méternél ritkán jutnak le mélyebbre.
 
 
 
Ahhoz, hogy hosszú ideig örömet okozhassanak nekünk, számítanunk kell arra, hogy már egy-egy tő is nagy területet képes benőni. Ha nincs elég szabad terület a kertben a bambusz számára, akkor korlátozni kell terjedését. Ennek egyik lehetséges módja, amikor egy talajba süllyesztett beton kútgyűrűbe ültetjük a tövet, vagy mi magunk is építhetünk beton-, vagy terméskőfalat a talaj szintje alá a bambusznak szánt terület határára. A fémlemezzel történő lehatárolás is jó.
 
Amikor megkeressük helyét a kertben, gondoljunk arra, hogy a kerítés közelébe ültetett bambusz új hajtásai egyszer csak szomszédunk kertjében jelennek meg, ha nem korlátozzuk. Ügyeljünk arra is, hogy a medence, vagy a kerti tó partjára telepített bambusz rizómája, ha eljut a mederig, ott a műanyag tófóliát át tudja szúrni, és a víz a tóból el fog tűnni. Vízpartra ezért inkább ne is ültessük.
 
A bambusz rendszeresen odafigyelést, gondozást kíván gyors növekedése miatt. Ha ezt tudjuk biztosítani, akkor nem kell feltétlenül falakat építenünk köréje. Az is megoldható, hogy az új hajtások közül mindig csak a tő körülieket hagyjuk meg, a többit pedig kivágjuk. Fontos, hogy a gyökeresedés szintjén akadályozzuk meg a rizómák továbbterjedését. Ahol lehetőség van, úgy is megoldható a bambusz elkülönítése a kert többi növényétől, ha a kijelölt területet körbeárkoljuk a rizómák terjedésének mélységében, úgy 15-20 centimére mélyen, és a belenövőket rendszeresen kivágjuk. Ez azonban egy rendezett kertben nem biztos, hogy mindenki számára tetsző megoldás.
 
 
 

Címkék: évszakok a kertben

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr503034114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olaci 2011.07.10. 16:29:04

Vajon mílyen illata van a bambusznak? Laci

Megyesi Éva 2011.07.16. 00:29:32

@Olaci: Minden növénynek van illata. Persze nem megszokott, intenziv virágillatra kell csak gondolni, ha illatot keresel egy-egy növénynél. Fenyők, ciprusok illatát biztosan ismered. Valami egyedi jellemző a bambuszokra is, amit leginkább egy bambuszerdőben lehet megtalálni.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása