HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 N ö v é n y b e m u t a t ó

 
Élénk virágszirmaival az egynyári kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica) hazájában, Észak Amerika nyugati vidékén, de különösen Kaliforniában hatalmas területeket borít be.  
 
 
 
A 30-40 centiméter magasra növő, kissé elfekvő szárú, finoman szeldelt levelű növény sárga virágú fajtáival találkozhatunk hazánkban is, bár fehér, narancssárga és piros színekben is díszít. Júliustól szeptemberig nyílik, magjait augusztustól szeptemberig érleli és szórja szét. Virágait a méhek porozzák be.
 
-20,-23 C-os téli hidegeket (6. hőmérsékleti zóna) is elvisel, ezért vethető nálunk is. Tavasz közepén, vagy késő nyáron, kora ősszel napos helyre szórjuk el magjait. Árnyékban nem fejlődik jól, virágai is összecsukódnak. Vetését követően a magokat éppen csak takarjuk, ne kerüljön rájuk vastag talajréteg, mert az nehezíti a csírázást. A magok általában 2-3 hét alatt kikelnek. A késő őszi vetésből kelt növényeket védjük az erős fagyoktól. Tápdús, kötött talajon gyengén fejlődnek, a laza, kis termőképességű talajok növénye. Kicsik a magjai, a növény az átültetést nem bírja. Később 15x20 centiméteres sor és tőtávolságra ritkítsuk ki az állományt.
 
 
 
 
Az indiánok gyógynövényként tartották számon a kaliforniai kakukkmákot. Leveleit megfőzték, vagy forró köveken megszárították. Hatóanyagai segítik a vér oxigén felvételét, és serkentik az „A” vitamin felszívódását. A hajtásaiból készített nyugtatót fogfájás kezelésére használtak, de az alvászavarokat, az elalvási nehézségeket is gyógyították vele.
 
 
 
 
Rend: Boglárkavirágúak (Ranunculares)
Család: Mákfélék (Papaveraceae)
Nemzetség: Kakukkmákfélék (Eschscholzia)
Faj: Kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica)
 

Címkék: növénybemutató

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr33241619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olaci 2011.09.25. 20:14:34

Kakukk! A kaliforniai kakukmáknak csak sárga és barnás szineit ismertem. Hoztál e piros magot, vagy van itt is? Laci

Megyesi Éva 2011.09.26. 21:55:13

@Olaci: Nem hoztam magot, bár nagyon szeretem ezt a növényt. Igazából nem néztem még utána annak, hogy itthon milyen fajtái kaphatóak. De majd ezután...:)
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása