HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

K a l a n d o z ó

Nemecsek Ernő, Geréb, Boka, Áts Feri…
Molnár Ferenc „A Pál utcai fiúk” című regényének köszönhetően nem csak a botanikusok számára lett ismert a budapesti Füvészkert. Szerintem mindenki, akit magával ragadott a történet, legalább egyszer jár ott és igyekezett beazonosítani, hol is lehetett az a tó, amelynek vizében Nemecsek órákat töltött. A tó ma már nem létezik, helyén épület áll. A Füvészkert, azaz az ELTE Botanikus Kertje érdekes évszázadokat tudhat maga mögött.
 
 
 
 
Magyarország első botanikus kertjének utóda, melyet 1771-ben Nagyszombaton alapított Winterl Jakab, a vegytan és a botanika professzora, és amely létrejöttét követően többször kellett, hogy új területen folytassa működését. 1777-től kezdve már Budapesten belül jelöltek ki számára mindig újabb és újabb városrészt. Végül mai helyét 1847-ben találták meg. József nádor támogatásával az Egyetem 80 000 forintért megvásárolta a Festetics család Józsefvárosban lévő 10 hektáros, eredetileg angolpark-stílusban épült birtokát, ahol volt természetes forrással táplált tó, sziget, műrom. Ahogy annak lennie kellett. A birtok meghatározó épülete a Polláck Mihály által áttervezett, korábban barokk stílusú vadászkastély volt. A gyönyörű, felújításra váró épület ma is áll.
A Füvészkert eredeti területe az I. világháború előtti időkben 1911-ig fokozatosan az egyharmadára csökkent. Eltűnt a tó, és sok más, szakmailag értékes terület. A zöldfelület helyén épülettömbök jelentek meg, a ma is látható klinikák épületegyüttesei.
 
Ez volt a múlt… a jelen pedig ígéretes: a botanikus kert felújítását most fejezték be, aminek hatására teljesen átalakult, megváltozott a kert. A látogatók számára a legérdekesebb dolog egy GPS alapú audio-vezetés lesz majd, ami még kialakítás alatt áll. A kert fontosabb pontjain elhelyezett megállító tábláknál ennek a hordozható eszköznek a segítségével pontos információkat kaphat mindenki azokról a növényekről, amit éppen ott lát. 
 
Ezt tényleg meg kell nézni!
 
A műemléki védettségű, 1864-65-ben felépült pálmaház gyönyörű lett. Íme, a pálmaház központi üvegkupolája.
 
 
 
 
Egészen különleges hangulatával és a trópusi, szubtrópusi növényekkel együtt az épület mindenkit elvarázsol, aki oda belép. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kert a virágzó tavaszt, a napsugaras nyarat, a lombokat színező őszt, vagy éppen a fehéren csillogó, havas telet tudja bemutatni egy kétmillió lakosú város közepén. Emellett növénygyűjteményekben segít eligazodni, védett növényeket telepít. Feladata az oktatás, a tudományos kutatás, a biológiai sokféleség megőrzése, az ismeretterjesztés.
 
Kövessük fotókon, mit is láttam néhány hete a kertben, a felújítás után.
 
 
 
 
 
 
Az Ázsiai kert 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Medencék és a nyár egyik dísze, a kínai selyemvirágfa (Lagerstroemia indica).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Ázsiai kert bejárata, a Tűlevelűek gyűjteménye az újonnan kialakított patakkal és további képek...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A füvészkert történetéről, rendezvényeiről, nyitvatartásáról többet olvashatunk itt: http://www.fuveszkert.org
 

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr243290628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása