HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

K a l a n d o z ó

Prága Óvárosának utcái egészen különleges középkori világba repítenek mindig, amikor pár napot ott töltök. Ezt az elvarázsolt hangulatot még a turisták állandóan hömpölygő tömege sem zavarja meg, pedig sokszor meglepődöm azon, hogy a belső városrészek szűk utcái hogy tudnak ennyi embert egy időben befogadni. Az épületek mellett már Prága parkjaival, kertjeivel is megismerkedtem. Az egyik igazán érdekes élményem a klasszicista és barokk épületegyüttesek között eldugott csodaszép Vrtbovska Kert volt. A barokk kert őszi színeiben pár hete gyönyörködtem.
 
 
 
A tágas, impozáns francia barokk kerteket ismerve talán kevesen gondolják, hogy kis alapterületen, akár 3100 négyzetméteren is lehet barokk kertet alkotni. Pedig lehet…
Egy reneszánsz épület és a környékén művelt szőlőültetvények helyén 1715-20 között barokk stílusban épült fel Jan Joseph Vrtba kancellár palotája és itáliai stílusú barokk teraszos kertje a Petrin domb oldalán, amit később, az 1800-as évek közepén építették át. A modernizálás akkor a klasszicista jegyek megjelenését hozta az épületben, a kert legmagasabb pontjára pedig kilátó került. Innen belátható az egész kert, benne a tizenöt méteres szintkülönbséget összekötő három terasz, de még a prágai várra és Szent Vitus-székesegyház gótikus épülettömbjére is rácsodálkozhatunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kert legalsó szintjére nyílik a freskókkal díszített, a palotát a kerttel összekötő árkádos épület, a Salla terrena, valamint a palota keleti szárnya, és innen nézhetünk be a madárház (aviarium) ablakain. A négy parterre közepét kis tavirózsás, szökőkutas medence díszíti.
 
 
 
 
A teraszokra támfalakban épült kétszárnyú lépcsők vezetnek ókori Istenek szobrai és domborművekkel ékesített vázák között.  Most esti kivilágításban mutatom meg.
 
 
A kert növénykiültetéseinek eredeti mintái csak leírásokból ismertek, ez alapján újították fel a kilencvenes évek közepén. A legfelső teraszon Leyland ciprusok (Cupressocyparis x leylandii), nyírt japán tiszafák (Taxus cuspidata) kerültek a gyepes felületekbe.
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A középső terasz kiültetéseinek (parterre) növénye a nyírt puszpáng (Buxus sempervirens) színes egy-, és kétnyári virággal. Épp ott jártamkor ültették ki a nefelejcset (Myosotis sp.), ami kora tavasztól nyitja majd kék virágait. Árkádos sövényfalat (palissade), valamint lécrácsos lugast (treillage) gyertyánból (Carpinus betulus) neveltek. A kertbe összesen több, mint tizenkétezer puszpángtövet telepítettek.
 
 
 
Végül búcsúzzunk a kerttől az ősz színeivel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kert címe: Vrtbovska zahrada Karmelitska 25, Praha 1, - Malá Strana
 
 

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr353359422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása