HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

 
 
Vágott fenyőt, vagy gyökereset vegyünk? Legyen nagy, vagy elég a kisebb is? Ez az, amit a családok nagy része átgondol Karácsony előtt. Részben az árak miatt merül fel a kérdés, de emellett lehet más szempont is, hisz aki konténeres fát választ, az ritkán kap akkorát, hogy a plafonig érjen. Azt hiszem 15-20 évvel ezelőtt kezdtek egyre többen foglalkozni azzal, hogy az ünnepi díszítés miatt milyen sok fenyőt kell kivágni, majd kidobni. Helyes ez? Hol a természetvédelem? A figyelem ezért a földlabdás fenyők felé fordult.
 
 
 
 
Akinek kertje volt, de azt hiszem az is, akinek nem, földlabdás fenyőt vásárolt, majd konténerbe, cserépbe ültetve feldíszítette a szobában, tavasszal pedig kiültette a kertbe. Ott pedig az évek multával egyre több fenyő emlékeztetett mindenkit az ünnepekre.
 
Nem elég azonban csak azért gyökeres fenyőfát vásárolni, hogy védjük a természetet és megakadályozzuk a fenyőfák kivágását. Az élő fenyőt a konténerben karácsonykor és később is gondozni kell. Ezt azonban kevesen veszik komolyan, és meglepődnek, amikor a kiültetett fenyő hajtásai tavasszal, vagy nyáron egyszer csak leszáradnak.
 
Az első és legfontosabb dolog, hogy csak az vásároljon gyökeres fenyőt, aki már most tudja, hogy legkésőbb tavasszal hova fogja kiültetni, hisz konténerben nem nevelhető hosszú ideig. A telepítési hely kiválasztásakor figyelembe kell venni a fenyő végleges méreteit, hisz nem maradnak mindig 1-2 méteresek. Akinek a kertjében, vagy a telkén még van annyi hely, hogy egy nagyra növő fenyőfa felcseperedjen, az vásároljon földlabdás fenyőfát.
Vásárláskor nézzük meg, hogy szép és egészséges-e a fa ágrendszere, és ellenőrizzük milyen a földlabdája. Ne vegyük meg a fóliába, műanyag zsákba csomagolt fát, válasszuk a jutazsákosat, vagy azt, amelyiket már a faiskolában konténerbe ültettek. A földlabda kemény legyen, a fenyő töve ne mozogjon külön a földlabdától. A biztonságos eredéshez nem elég a laza, vagy hiányos földlabda. Szabadgyökerű fenyőfát pedig ne vegyünk, kicsi az esélye a megmaradásra.
 
Amikor a konténeres fenyők közül választunk, figyeljünk arra is, hogyan van beültetve: a földlabda felső része ne legyen magasabban a konténer pereménél, mert gyorsan kiszárad a gyökérnyak a meleg lakásban és nem is szép látvány. A konténer mérete akkor jó, ha a földlabda széle és a konténer között van elég termőföld a gyökérkéződéshez és a nedvesség megtartásához, vagyis a földlabda kényelmesen elfér a konténerben. Ezt tartsuk szem előtt akkor is, ha földlabdás fenyőt vásárolunk, és azt mi szeretnénk majd beültetni. Ültetés előtt a jutazsák kötését lazítsuk meg a fa tövénél, de ne vegyük le. Úgy ültessük el a fenyőt, hogy ne látszódjon ki a jutazsák. A földet annyira tömörítsük meg, hogy mindig maradjon hely az öntözővíz számára.
 
A konténerbe ültetett fenyők gondozásáról legközelebb írok majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr173464138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása