HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

 
 
Vidám színárnyalatok, változatosság… talán emiatt kedvelik sokan az egynyári növényeket, pedig nem kevés gondozást igényelnek késő tavasztól a fagyokig. Sőt, ha úgy döntünk, hogy palántáikat mi magunk neveljük fel, már február elejétől foglalkozhatunk velük.
 
Különösen akkor érdemes a magvetésen elgondolkodnunk, ha egy-egy fajtából sok darabra lesz szükségünk, mert kertünkben például nagyobb területet szeretnénk beültetni velük.
 
 
 
Persze, ha nincs kedvünk, vagy időnk foglalkozni a kis palántákkal, április végén, május elején a faiskolákban, virágboltokban, sőt most már a piacokon is egyre több fajtáját meg tudjuk majd vásárolni. Másik lehetőség, hogy a végleges helyére vetjük a növényt, de akkor számolnunk kell a később kezdődő virágzással.
 
De most nézzük mi a teendő az aprócska magvakkal így január végén. Első a fajta kiválasztása, majd a vásárlás. A széles kínálatból a beültetendő terület fény-, és talajviszonyai alapján, valamint az öntözési lehetőségeink szerint válasszunk. Árnyékkedvelőt ne tervezzünk napos helyre, mert a száraz, forró nyarat nem fogják túlélni ezek növények. Az árnyék mellett több nedvességre és párára van szükségük, mint amit egy tűző napos hely biztosítani tud számukra. Ha pedig fényigényes fajta kerül árnyékos helyre, keveset fog virágozni, és nem leszünk elégedettek. Az egynyári virágok színvilága nagyon változatos. Érdemes ezt is előre összehangolni, itt kedvünkre játszatunk a színekkel.
 
A képen látható sárga virágú növény a nagyvirágú bársonyvirág, vagy büdöske. Vethető végleges helyére is áprilisban. Itt egy margitszigeti szép palántás kiültetés látható.  
 
Tehát jöhet a vásárlás… vagy ha van, vegyük elő a szomszédtól kapott virágmagvakat. Azt azért ne felejtsük, hogy csak jó minőségű vetőmagból lesz szép növényünk. A megvásárolt tasak hátoldalán leírást láthatunk a vetés-, és a virágzás időszakáról, valamint egyéb gondozási tudnivalókról. Olvassuk el.
 
A hosszú tenyészidejű egynyári növények, köztük például a lobélia fajták (Lobelia sp.), a felső képen látható kerti begóniák (Begonia x semperflorens-cultorum), a kakastaraj (Celosia sp.) magjait január végén, február elején vessük el laza, jó vízáteresztő, tőzeg alapú földkeverékbe. Faiskolai üzletekben kapható külön palántaföld, használjuk azt. Vetéshez jók a tejfölös poharak, és a cserepek, de vásárolhatunk erre a célra alkalmasabb műanyag szaporítóládákat is. Mindig ellenőrizzük, hogy átfolyik-e rajtuk a víz, ez nagyon fontos. Vetés előtt egyenletesen tömörítsük a talajt ládában, és alaposan öntözzük be azt. Várjunk néhány napot, majd vessük el a nyirkos földbe a magvakat. A csírázáshoz 18-20 C-os hőmérsékletre van szükség, és párára. Ezért fóliával takarjuk le a ládákat, cserepeket, vagy poharakat és öntözzünk rendszeresen. 
 
Ahogy kikeltek a  növények, visszatérünk a további teendőkre...

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr883907314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása