HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A j á n l ó

margit1.jpgTegnap délután a Margitszigeten jártam, kíváncsi voltam, idén milyen egynyári kiültetések díszítik a parkot. A növények ugyan még nincsenek teljes virágzásukban, de már most is nagyon szép színfoltokban lehet gyönyörködni. Még néhány meleg, napsütéses hét, és tényleg érdemes lesz meglátogatni a szigetet – a növények miatt is.

A szigeten az 1810-es évektől kezdődően alakult ki az a „bámulatba ejtőnek” nevezett tájképi kert, mely ma is a park alapját adja. Terveit Tost Károly királyi főkertész készítette József nádor megbízásából.

Platánok, tölgyek, vadgesztenyék, gyertyánok, bükkök, kőrisek, díszalmák, berkenyék és megannyi száz évnél is idősebb fa között sétálva találjuk meg az egynyári kiültetéseket. Vannak, ahol a színek szerint válogatták az egymás mellé kerülő egynyáriakat, és van, ahol a színkavalkád lehetett a cél.

margit4.jpg 

 Itt egy fehér virágú ágyás petúniával, hamvaskával, szalmagyomárral, keskenylevelű rézvirággal.

margit5.jpg

Egy pasztell színkeverék rézvirággal és tátikával.

 margit7.jpg 

Sárga bársonyvirág és piros virágú celózia, kakastaraj együtt.

margit6.jpg

Lila lombú bazsalikom, halványlila virágú paprikavirág, ezüstös hamvaska és a még nem virágzó hamvas zsálya.

 

margit10.jpg 

Kleopátra tűje (Cleome) - egy méternél is magasabbra nőhet, nagyon dekoratív egynyári növény. Kinyúló, hosszú porzóinak köszönheti különlegességét. Száraz időben meghálálja az öntözést, a napos helyet kedveli. Sokféle színárnyalatával találkozhatunk.

margit11.jpg

Petúnia (Petunia) – tölcsér alakú kedves virágaira az eső felverte a földet, ez látszik a fotón. Laza talajt, napos fekvést kedvel, nemcsak erkélyládában nevelhető, de kertbe is kiültethető. A Margitszigeten mindig nagy felületeket telepítenek belőle.



margit8.jpg 

 Lila lombú bazsalikom, kék virágú petúnia, ezüstös levelű hamvaska együttese a képen.

 

margit9.jpg

A bársonyvirág, vagy büdöske (Tagetes), ki hogyan ismeri. Lehet kedvelni, vagy éppen nem szeretni ezt a növényt, de valójában igénytelensége, szárazságtűrése és napsárga színe egy virágágyi kiültetésben szinte nélkülözhetetlen.

margit2.jpg

A Margitsziget szökőkútjának átépítését várhatóan még idén elkezdik. A szökőkút előtt látható egy tábla az új kialakítás terveivel - íme. A vízfelületet megnyitják, lebontják a korábbi szökőkút alsó támfalát, és le fogják burkolni a környéket.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr234614143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.01. 13:40:46

Állítólag a parton is érdemes körbesétálni, hajnalonta lehet fogni balint, jászkeszeget, domolykót... persze, lusta vagyok kipróbálni...
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása