HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Tájépítészek és kertépítők közül sokan keresik fel minden év májusában a kertek versenyét, a Chelsea Flower Show-t Londonban. Ötletek, új divatirányzatok, szokatlan formák, újszerű növényhasználat, a legújabb növényfajták és évelők sokasága. Ez az, amit érdemes megnézni abban a pár napban, amíg a Royal Hospital parkját átalakítják a verseny helyszínévé.

chelsea1.JPG

Ahogy az elmúlt években, tavaly is fontos szerepe volt a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség, az újrahasznosítás, a csapadékvíz kezelés, valamint a természetes, és természet közeli élőhelyek megtartása gondolatainak. És valóban, a tervezők gondolkodtak és megoldásokat kerestek a fenti problémákra is sokszor különlegesen szép, apró ötletekkel teli, otthonos kertek építésével.

Ebbe a kertbe, aminek fotója fent látható, első látásra beleszerettem. Az egészen valószínűtlenül barnás-bordó virágú nőszirmok és ökörfarkkórók között a cédrusfából készült pergolák színvilágának összhangja számomra tökéletes volt. Újrahasznosított anyagból készült, keskeny rozsdás csatorna vezeti a vizet a kavicskerten keresztül a tóba. 

chelsea7.JPGEgy igazi nyári kert vidám, könnyed színekkel, életenergiával. A sisakvirág (Aconitum Ivorine) kékje, a gólyaorr (Geum chiloense Mrs  Bradshaw, Geum Princess Juliana) piros és narancs árnyalatai együtt élnek a díszfüvek hosszúkás, keskeny, lándzsa szerű zöld leveleivel.

chelsea4.JPG
Árnyas pihenőpad a fák alatt...körülötte a fából készült kiemelt ágyásokba ültetett árnyéki és félárnyéki évelők illatukkal, visszafogott színeikkel segítik a kikapcsolódást. Páfrányok, sárga virágú menyecskeszem, fehér gyűszűvirág látható az évelők között.

chelsea3.JPGEgy eldugott kis pihenősarok, ahol a kövek között víz csobog. Képzeletünkben bármelyik kőre le tudnánk ülni, hogy pihenjünk egy kicsit, hallgassuk a víz és a madarak hangját, hogy aztán újult erővel folytathassuk az utunkat. A gólyaorr liláskék színe üdítő látvány, ahogy rásüt a nap.

chelsea9.JPGAz angol kertek ünnepélyességét ez a két formára nyírt tiszafa idézi meg. A kép a teljes kertnek csak egy kis szegletét mutatja, mégis pontosan tudjuk, hol járunk. Talán egy kastély kertjében, ahol az évtizedes örökzöldek mellett évelők sokasága hozza el a vidámságot.

chelsea2.JPGMegoldás, ötlet egy kerti csobogóra...

chelsea5.JPGVarjúhájjal (Sedum) fedett extenzív zöldtető. Ma így hívják, emberi kéz alkotása. Régen a természet hozta létre.


chelsea10.JPG

Könnyen gondozható, kiemelt ágyásokba telepített zöldség-, fűszer-, és virágoskert. Közepén néhány tő piros virágú szegfűt láthatunk.

chelsea6.JPG
Ez a dekoráció nem az én világom, de nagyon értékelem azt a sok munkát, amivel ezt létrehozták.

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr155063144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása