HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A fűben-fában orvosságokat újra és újra felfedezzük, de sokukra már csak a meséinken vagy népdalainkon keresztül emlékezünk. Elfeledett népdal-szereplőink sokszor felütik fejüket kevésbé gondozott kerti ágyásainkban, hol aztán áldozatul esnek a könyörtelen gyomlálásnak.Névteleerdo_2.jpg

Évszázadokon át megénekelt  növényeink gyógyírt jelentenek a termőföldnek és a szenvedő emberi testnek és léleknek. Múltba veszett „gyógy-gyomjaink” természetes bájt kölcsönözhetnek művészien rendezetlen évelőágyásainknak.

Az erdő gyógynövényei színpompás évelőkkel társítva a kolostorkertek mitikus hangulatát, magát az emberi teremtés színhelyét az Édenkertet idézik, melynek megteremtésében Gaia nagy örömét lelhette.

Gaia lila virágai

Az bemutatásra kerülő növények nem honosak hazán földjén, de itt otthonosan megtelepedtek és elfoglalták helyüket természeti tájainkon, meséinkben és patikánkban.

kecskeruta.jpgKecskeruta (Galega officinalis) tudományos neve is az isteni gaiaihoz kötö, mert  ’gala’ görög szóból eredeztethető neve azt jelenti ’tej’ a földanya életadó nedvére utalva. Észre kell vennünk az etimológiai hasonlóságot is a két szó  ’Gaia’ és a ’gala’ között. A kecskeruta valóban Gaia gyermeke, de évezredeken keresztül nem csak teremtője lelte benne örömét hanem a természetet, a kertészkedést és az orvoslást szeretettel űző ember is. A Közel-keletről terjedt el Európában. Világos zöld, laza ágrendszerű évelő. Páratlanul, szárnyaltan összetett leveleinek hónaljában hozza halvány lila pillangós fürtjeit. Népdalaink rutája nyúlánk (1,5 m), igénytelen növény. Az ágyás napos, félárnyékos részén más vörös vagy bíborszínű virágokkal szemet gyönyörködtető látvány. 

Teája kismamáknak segít a tejkiválasztásban, és időskori cukorbetegségek kezelésére is alkalmazható.

alkormos_1.jpgAlkörmös (Phytolacca decandra), az amerikai kontinensről behozott és igen gyorsan a napfényes mezőkön, árkokon elterjedt, méretes (1-3 m) vadnövény. Robosztus, vöröses szára üreges, melyen bőrszerű levelek és a hajtás végeken  hosszú fürtökbe rendeződő, lédús bogyók képződnek. A mutatós növényen Gaia simogató kezének nyoma látszik. Az indiánok bogyója levéből nyerték festéshez a tintát, étel festésre ne használjuk.

Gyógynövényként óvatosan alkalmazható, mert túl nagy adagokban minden része mérgező lehet. Hajtásának teája gyulladáscsökkentő, vírusölő és salaktalanító hatású. A homeopátia komisz totokgyulladások kezelésére használja. Vízben főtt hajtásai párolt spárga helyett fogyaszthatóak.

anizsizsop.jpgÁnizsizsóp (Agatache foeniculum)  közepes termetű (0,6-1,2 m) mezei vadvirág. Nevét hosszúkás, élénk , tartósan nyíló ”búzakalász”-szerű virágzatának köszönheti. Az ánizs illatú  izsóp mint hercegnő mutatkozik a királynői alkörmös mellett. A kedves virágdísz az átellenes levelek hónaljában fejlődik.

Jó méhlegelő növényként tartjuk számon. Levelei érdekes aromát adnak hideg és meleg italoknak. Levélforrázata kitűnő köhögés csillapító.

Monarda didyma.jpgÁpolka (Monarda didyma) indiáncsalán néven is ismert kerti növényünk szintén Észak-Amerikából érkezett. Égővörös vagy lila virágait a „méhek vigaszának” tartják Angliában. 60-100 cm-es bokra erősen illatozik ezért a  növényágyban az út közelében vagy a pihenőkert mellett keressünk számára helyet. Levélfőzete emésztési zavarok orvoslására alkalmazható. Ehető virágai saláták  égődíszei.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr405122471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása