HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

cucurbita1.jpg

Korábban már igyekeztem bemutatni az egynyári növények közül olyanokat, melyek hosszú hajtásaikkal kerítések, pergolák, rácsok befuttatására jól használhatóak. Most tovább haladunk a fajok és fajták megismerésében, hogy nagyon változatos, szinte egész nyáron díszítő növényfalakat tudjunk kialakítani kertünkben.

feketeszem.jpg

A feketeszem (Thunbergia alata) valójában évelő dísznövény, mely hazánkban télikertekben kitűnően átteleltethető. Ennek ellenére most az egynyáriak között említem, mert a téli hidegnek köszönhetően kerti kiültetésben egynyáriként használható.

Napos, szélvédett, jó vízelvezetésű, tápdús talajokban gyorsan növekszik. Vékony karóra, támrendszerre, huzalra csavarodó hajtásai végül 1,5-3 méter magasra jutnak fel a fajta tulajdonságaitól függően. Júniustól október végéig nyílik. Virágai között találunk fehér, krémszínű, citromsárga, és világító narancssárga színeket is. A virágok jellemzője a feketének látszó torok, ami valójában sötétlila. Magjait márciusban vessük el cserepekbe, majd május végén ültessük ki a növényeket a kertbe legalább 40 centiméterre egymástól.

A kis termésű dísztökről (Cucurbita pepo var. microcarpina) sem lehet elfelejtkezni, ha a kúszónövényekről beszélünk. Most újra reneszánszát éli a növény, a szebbnél szebb színű, formájú termése szép őszi dísz.

Július-augusztusban nyílnak nagy sárga virágai, hajtásai gyorsan nőnek. 1-2 méter magasan takarják be nagy leveleikkel a rácsfelületeket. Napos, vagy félárnyékos helyre ültessük, vízigényére figyeljünk. Magjait április végén vessük el. A növény terméseit a felső fotón láthatjuk.

cucurbita2.jpg

Ha már szóba került a dísztök, nézzük meg egy kicsit az Indiából, Közép-Ázsiából, Kínából származó felfutó dísztököket is. Közülük a lopótök, és változata az ikertök, vagy kabaktök, valamint a kolbásztök hagyományos régi magyar kiskerti növények. Mindhárom fénykedvelő, árnyékba ne ültessük őket, mert ott nem teremnek.

Mély rétegű talajba vessük magját. Ha túl sok vizet kap, később érnek be termései. Az ütetőgödörbe érdemes érett szervestrágyát tenni, így biztosított a hosszú hajtások tápanyagtartalma. A magok csak 12-15 C felett csíráznak, tehát csak akkor érdemes vetni őket, amikor a talaj hőmérséklete ezt elérte. Vagyis májusban.

Termési megfásodnak, de zsenge korban még fogyaszthatóak. Olyan támrendszerre futtassuk őket, melynek nagyobb a teherbíró képessége. Négyzetméterenként 2-6 darab terméssel számolhatunk.

A lopótök(Lagenaria siceraria) termése bunkószerűen megvastagodott, míg az ikertök termése a derekán befűzödött (lsd.a fotón http://plantas-medicinais.me). 2,5-3,5 méter magasra kúsznak a hajtások, virágai fehérek.

A kolbásztök (Lagenaria siceraria var. turbinata) indája 4-5 méteres lesz a nyár végére, tehát számoljunk helyigényével, ha elvetjük magjait. Termése vékony, hosszú, valóban kolbászra emlékeztető, lehet akár 1-2 méteres is. Ha levágunk a zsenge kolbásztökből egy kisebb darabot, az regenerálódik és újból kinő. (Lehet, hogy igaz, ebben nincs gyakorlati tapasztalatom, csak olvastam valahol.)

futtatoracs.jpgVégül: hova futtassuk az egynyári kúszó növényeket? Kerítésre, pergolára, farácsokra. Az alacsonyabbaknak lehet erősebb vesszőből, bambuszbotból, akár díszesebb színes fa, vagy műanyag karókból gúlát készíteni. Ez nyár végére virágos gúlává változhat, oly sűrűn tele lesz nyíló virágokkal.

A fenti képen éppen borostyánnal szeretnék eltakarni a szemben levő épület falát, de ez a rendszer alkalmas egynyári növények számára is.

Címkék: egynyáriak kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr635150021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása