HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Virágzásuk teljében láthatjuk őket most július-augusztusban. A színes szirmok, a sugárvirágok közül kúp alakban emelkednek ki a sötétbarna csöves virágok. A faj innen kapta nevét. A kertekben akár nagy felületeken ültetve is szépek, sőt, igazán mutatósak.

rudbeckia2.JPG

A pompás kúpvirágok manapság leggyakrabban telepített fajtája a ’Goldsturm’ (Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’). Észak-Amerikában őshonos alapfaja, onnan indult világhódító útjára a nemesítők munkájának köszönhetően. Kedveli a napot és a félárnyékot, a virágszárak 60-80 centiméter magasak lesznek. Átlagos talajban jól érzi magát, de vizet ne felejtsünk el adni neki. Az elvirágzás után ne siessünk levágni a virágszárakat. Díszfüvek (japán díszfüvek, tollborz füvek) társaságában érdekes hatású, ha a zúzmara a hajtásaikra rakódik. Nagyon egyszerűen, tőosztással tudjuk őket szaporítani ősszel, vagy tavasszal.

rudbeckia1.JPG

Bíbor kúpvirág néven illetik ma már, bár korábban kasvirágnak (Echinaceae purpurea) nevezték a következőkben bemutatott évelőt. A lepkék imádják, ezért is ajánlom a kertekbe. Kicsit magasabbra nő, mit a pompás kúpvirág és szárazságtűrőbb is. Napos, meleg fekvést kedvel. Elvirágzás után vágjuk vissza szárait. A szaporítására a tavaszi időszak a legjobb, ássuk ki a töveket, majd osszuk szét őket. Gyorsan növekszik. Míg a lepkék a virágait, a csigák a fiatal leveleit kedvelik. Fehér és lila virágú fajtáit kaphatjuk meg faiskolákban.

rudbeckia3.JPG
A bíbor kúpvirág hazájában, Észak-Amerikában is ismert gyógynövény. Már az indiánok is használták főzetét kígyómarás, és egyéb rovarcsípések gyógyítására. Ma a gyökerét, virágos hajtását, vagy csak a virágját dolgozzák fel gyógyászati célokra, alkoholos kivonat formájában. Természetes antibiotikumot tartalmaz, vírusok, baktériumok, kórokozó gombák sok faját pusztítja el. Segíti immunrendszerünk működését.

Ha valaki Gödöllőn jár, sétáljon be a Grassalkovich Kastélyba. A parkban mind a három fajtából nagyon szép kiültetéseket láthat.

 

Címkék: évelők növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr715447492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása