HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

gyomber_csillaganizs_ szerecsendio.jpg

csillagánizs, szerecsendió, gyömbér

A téli hónapok, de különösen a karácsonyi ünnepnapok jellegzetes illatait a fenyőfán kívül a fűszereknek köszönhetjük. Ételek, italok finom ízét, illatát kapjuk tőlük. A mi éghajlatunk számára különleges fűszerek a trópusi Ázsia különböző területein őshonosak, innen kerültek Európába. A tizenötödik században még igazi ritkaságnak számítottak, ezért különlegesen értékesek voltak. A fűszerkereskedelem ősidők óta létezett és busás hasznot hozott.

A fűszereket vallási szertartásokon alkalmazták, de gyógyszerként, afrodiziákumként egyaránt ismerték. Később váltak csak fontossá az ételek ízesítésénél. 

gyomber.jpggyömbérvirág

A különleges fűszerek egyike a gyömbér (Zingiber officinale). Megvastagodott rizómáját használjuk, melynek aromáját bizabolén jellegű illóolaja és gingerol tartalma adja. Kínában már több ezer éve ismert gyógynövényként emésztést serkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt. A vérkeringést különösen a fiatalabb, gyenge, hántolt részei serkentik.

szerecsendio1.jpg

A szerecsendiót, vagy muskátdiót (Myristica fragrans) a spanyolok fedezték fel a ma Indonéziához tartozó  Banda szigeteken. Ez a terület később holland gyarmat lett. A hollandok hamar rájöttek, hogy a szerecsendió kereskedelme mennyire jövedelmező, ezért megtiltották, hogy a növényt erről a területről kivigyék és máshol is termesszék. A madaraknak köszönhetően azonban a növény magja a szomszédos szigetekre mégis eljutott...

szerecsendio2.jpg

A szercsendió diószerű termése, ha megérett, magától felreped.  Így válik láthatóvá a hasadt, narancspiros színű, húsos felszínű mag. Ebből a színes magköpenyből a növény egyik, szerecsendió-virág néven árusított fűszere készül. A fásodott, vastag héjú és kemény magbelű magja pedig az általunk jobban ismert és gyakrabban használt másik fűszer.

A szerecsendió és virága valaha a legfontosabb és legdrágább forró égövi fűszerek közé tartozott. A virágot apróra törve, a magot lereszelve használják ételek ízesítésére. Régen a pestis ellenszerének is tartották. Emésztést serkentő hatású, élesebbé teszi az emlékezőtehetséget. Vigyázzunk, nagy mennyiségben fogyasztva mérgező.

 csillaganizs.jpg

csillagánizs virág a hajtásokon

A kínai csillagánizs (Illicium verum) illatát a szárított termés falában található eszenciális illóolajok, köztük az anetol adja. Igazából ánizsra emlékeztető illatának köszönheti kedveltségét. Alakja is egészen különleges, termése nyolcágú csillaggá szárad. Dél-Nyugat Kínában és Vietnámban őshonos, ott már háromezer éve ismerik és használják, antibakteriális, köptető és emésztést javító hatásáért fontos. És persze a csodaszép formája miatt. Gyakran látni adventi koszorúk díszeként a karácsonyi asztalon is.

(Fotók:http://www.botanykingdom.com, http://plantasdemexico.blogspot.hu)

Címkék: növénybemutató

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr65721529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.04. 15:04:02

Boldog új évet kívánok!
Éppen gyömbéres almalekvárt ettem a reggeli sütihez...

Megyesi Éva 2014.01.04. 20:30:32

@Hepci: Azt én is szeretem :). Saját készítésű volt?
Boldog új évet kívánok én is...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.05. 09:25:51

@Megyesi Éva:
Nem, sőt azt se tudom, ki készítette, de nagyon finom.
A nagytétényi kastélymúzeumben vettük, a címkén fura módon nincs feltüntetve a gyártó. A neve se sikerült tökéletesen, almás-citromos gyömbérlekvárnak írták, de természetesen citromos-gyömbéres almalekvár. :)
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása