HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

K a l a n d o z ó

Oregon állam legnagyobb városát, a közel nyolcszázezer lakosú Portlandot a legzöldebb városnak nevezik az Egyesült Államokban. Tény, hogy rengeteg parkja, zöldfelülete van, és a lakóházak előtti területek is nagyon rendezettek. Kifejezetten élhető város, ahol a modern toronyházak, a téglából készült és mára lakássá is átalakított gyárépületek, valamint a korábbi fa lakóházak harmonikusan kapcsolódnak egymáshoz. Területét a Willamette folyó osztja ketté. Színes, mozgalmas, de mégis nyugodt hely. Egy napig sétáltam utcáin és igyekeztem mindent megnézni, amit csak ennyi idő alatt lehet.
 
 
 
 
 
 
A várost 1851-ben alapították.  A Mount Hood vulkán, mely Portlandtól keletre fekszik, szinte a városlakók büszkesége. A város legtöbb részéről látható. A környék éghajlata mediterrán jellegű, a nyár meleg és száraz, a tél enyhe és nedves. Az átlagos évi csapadékmennyiség 920 milliméter, a legmagasabb nyári hőmérséklet 27 C, a legalacsonyabb téli 3 C. Ez így nem hangzik rosszul, de ne felejtsük el, hogy a sok csapadékhoz sok felhő és kevés napsütés kell. Vagyis az év nagy része itt szürke, esős, és nyirkos.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Pearl District negyed az elmúlt évtizedben épült ki. Szép belsőudvarok és kiskertek díszítik utcáit. A lakások előtti kis sövényt puszpángból (Buxus sempervirens) nevelték, felette nyírt, fehér virágú jázminbokrok (Jasminum officinale) illatoznak.
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ez a kis belső udvar nyitott, bárki beléphet ide. A barna színű kaspókba csipkéslevelű magyalt (Ilex crenata) és puszpángot (Buxus sempervirens) ültettek. A háttérben egy csobogó látható. A víz hangja teszi igazán meghitté a padokon pihenők hangulatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zöldtető nélkül nem létezhet a 'legzöldebb város' sem. A bal oldali fotó épületének minden szintjén láttam zöldtetőt, vagy kaspókkal díszített teraszokat. A jobb oldali fotó egy buszmegálló kialakítását mutatja. Páfrányfenyő (Gingko biloba) alatt az utcában végig tollborzfű (Pennisetum alupecuroides) virágzik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Két utcarészlet. A jobb oldali fotó egy étterem utcai homlokzatának díszítése. Valódi jázmin (Jasminum) és akébia (Akebia quinata) fut a rácsokon. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A város tuirsták által leglátogatottabb pontja a Visitors Center. Lugas-bejáratát balkon növények virgözöne díszíti.

 

 

A Mount Hood vulkán augusztusban is hólepte csúcsa a portlandi repülőtér üvegablakán kinézve is látszik.

Címkék: kalandozó

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr223127138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olaci 2011.08.21. 14:40:26

A Hood vulkán, ami majdnem mindenhonnan látható, egyik képen sem találtam. Ha a város átlagban ílyen zöld akkor nagyon lakható lehet. Kérdés: valyon hogyan oldják meg az lgényes fenntartásokat? Laci

Megyesi Éva 2011.08.21. 17:22:26

@Olaci: Nem volt időm még kitenni több képet Portlandról, de majd megmutatom a vulkánt is. A fenntartásokról pedig még érdeklődöm...
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása