HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kalandozó

 

A vár neve: Krasznahorka, rég múlt időket idéz, megemlékezik a Kraszna nevű horkáról ki nyilvánvalóan mint hadúr e területet birtokolta a honfoglalás vagy hazatérés (kinek hogy tűnik pontosabb kifejezésnek) és a kalandozások körüli időkben. Adatok azonban erre vonatkozóan nincsenek, csupán a terület nevéből következtethetünk. A régi vár 1817-ben villámcsapás következtében leégett, csupán az új várrészek maradtak fent, melyeket az elmúlt évtizedekben renováltak. A vár újrészei pedig tegnap égtek le. Ki tudja mennyi idő kell míg újra látogathatjuk?

Történeti ismereteink az óvár építéséről vannak a  13. század második felétől. A várat a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben, hogy biztosítsák a Sajó völgyi útvonalat, majd a Bebekek szerezték meg és bővítették a várat.

Az 1440-es években Giskra serege elfoglalta a várat, majd  tőle Hunyadi Mátyás visszavette. 1575-től az államosításig Andrássy birtok volt a vár, amit ők, 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették át, majd pompás palotává alakították.

A Várat elfoglalta 1678-ban Thököly serege, majd a Rákóczi szabadságharc idején maga a Nagyságos Vezérlő fejedelem is hosszabb időt lakott a várban, a vár urai, az Andrássy fivérek közül öten (István, György, Pál, Miklós és Mátyás) csatlakoztak a kurucokhoz. E nehéz időknek és az Andrássy családnak állít emléket Jókai: Lőcsei fehérasszony című világhírű regénye.

I. Lipót 1701-ben elrendelte a magyarországi várak lerombolását, a palotának minősített krasznahorkai vár elkerülte a gyújtókanócot, és 1711 utáni várrombolás idején sem pusztították le, talán az egyetlen áruló, császárhű Andrássynak, Péternek kedvezett ezzel a császári kamarilla.

A család a várat 1812-ig lakta, az ősi erődítmény idővel már nem nyújtott tulajdonosainak megfelelő kényelmet, ezért III. István özvegye, Festetich Mária grófnő a 19. század elején úgy döntött, elhagyja a várat és a közeli Várhosszúréten épített klasszicista kastélyba költözött. Az 1817-ben a villámcsapás következtében leégett, családi szimbólumként kezelt vár helyreállítását a család fontosnak tartotta és a legszükségesebb javításokat elvégeztette rajta, de a várba már, mint lakóhelyre nem költöztek vissza.

A vár kápolna fekete madonnájához körmenetekben zarándokoltak a hívők évszázadokon keresztül.

 

A fátlan hegytetőn falak közé szorított vár kertépítésre lehetőséget nem adott. A várfalak a hegykőzetéből nőnek ki.

A várba a természetes növényzet a hegyoldalakon kúszva belopakodik.

Termesztett növényeket, virágokat, illat- és fűszernövényeket azonban csak edényekben nevelgethetett a palota nagyasszonya az ablakokban és a függőfolyosók korlátjain. Az erődített vár, a reneszánsz palota ugyan a természeti környezetéből nőtt ki és uralta azt, de nem olvadt össze a tájjal a vidéki reneszánsz palotaépítés elvei szerint.

 

Címkék: kalandozó kerttörténet

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr594309254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olaci 2012.03.13. 18:47:45

Elképzelhetőnek tartod e, hogy kiskorú gyerekek eldobott és el nem taposott cigaretta csikjétől keletkező avartőztől a vár tetőszerkezete meggyulladjon? S az időben értesített tűzoltók úgy érkezzenek, hogy semmi esélyük se legyen az értékes tetőszerkezet megmentésére, s a károk csökkentésére?

Müller Kriszta 2012.03.14. 07:54:36

@Olaci:
A történet valóban furcsa.
5 éve jártam a várban legutóbb, akkor a meredek hegyoldalt növendék erdő borította, nem hiszem, hogy azt azóta leirtottak volna. A híradások azonban nem erdőtűzről szóltak. A meredek hegyoldalról a tetőszerkezetre fújt lángokhoz iszonyatos erejű szél kellett, kétkedve olvasom, hogy abban gyerekek eredményesen gyufát tudtak volna gyújtani.
Történelmi rejtély vagy rejtvény???

Olaci 2012.03.14. 20:16:19

Hogy rejtély az biztos, s pont a választás napján!?!
S a rádió hir " a gyerekekek nem büntethetőek"
S a várról csatolt kép és a tűzről közölt képek
valahogy nincsenek összhangba a hír magyarázatokkal.
De majd meglátjuk a helyreállítás hogyan sikerül.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása