HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 K ő v i l á g

 
Vulkánok, földrengések és gleccserek évmilliós tevékenységének köszönhetően alakultak ki Kelet-Oregon hegyvidékei, a Blue Mountains és a Wallowa hegységek. A föld mélyéből feltörő magma utat nyitott az ásványi anyagoknak a felszín felé, köztük az aranynak is, mely aztán a talajmozgások miatt létrejött földkéreg repedésekben rakódott le. A Jégkorszak és az azt követő korok eróziójának hatására a Blue Mountains egyes részein az aranyrétegek felett eltűnt a talaj. Az aranyrögök láthatóvá váltak a domboldalakon, majd bekerültek a Cracker patakba, onnan pedig a Sumpter völgybe.
 
 
 
A patak vizében felcsillanó „aranyfény” elkezdte vonzani a szerencsevadászokat. Településeket építettek fel a területen, ahol Sumpter városa lett a központ, majd feltúrták az egész völgyet és domboldalt. Az aranyláz 1870 és 1915 között volt igazán heves, végül a faépületekből álló város 1917-ben leégett. A települést ma már alig lakják.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Sumpter városának épületei a fénykorban és most.
 
 
Az igazán nagyüzemi aranymosást kotróhajókkal végezték a patakmederben. A képen látható kotróhajó tizenkilenc évig dolgozott, ami alatt több ezer acre (egy acre 0,40 hektár) nagyságú kavicsos talajt emelt ki, mosott át, majd rakott le újra. Több, mint kilenc tonna aranyat mostak ki vele a Sumpter völgyben. Sok ilyen hajó működött itt.
 
A történet szerint a területet először a kotróhajók forgatták és mosták át, aztán emberek érkeztek és ők  kézzel újra átmosták a kavicsdombokat.
 
És itt kapcsolódik be a kertész szeme a történetbe…
 
A gyönyörű hegyek által körülvett Sumpter völgyet és domboldalait ma kavics-, és kőhalmok borítják. Már nem lehet tudni, hol volt a patak eredeti medre, sok helyen kavicshalmokkal körülvett kis tavacskák vannak csak, máshol meddőhányóra emlékeztet a terület, a patak pedig valószínűleg új utat keresett magának.
 
 
 
 
 
A természet azonban nem hagyta magát. A nagy arányláz óta évtizedek teltek el, a földkéreg sebei még látszanak, de a növények és az állatok már birtokba vették újra a területet.
 
 
 
Bár… a hírek szerint… egyre többen kezdenek a völgyben újra aranyat keresni…
 
 
 

Címkék: kővilág

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr73196380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olaci 2011.09.05. 16:00:40

Hát igen, az ember akármilyen önző és pillanatnyi érdeke szerint változtatja a természetet, az megpróbálja vissza állítan a birodalmát. Szerintem ezen a területen még a parlegfű is megterem.
További sok szép kirándulást kívánok Laci
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása