HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Finom virágillatok és pasztellszínek… leveleket még alig látunk a tavaszi nyílású bangitákon, amikor virágba borulnak ágaik. Az Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában, valamint Észak-, és Közép-Amerikában élő mintegy százhúsz faja közül a rózsaszín virágú kikeleti bangitát (Viburnum x bodnantense Dawn) és a tavaszi bangitát (Viburnum x burkwoodii) ismerjük most meg kicsit közelebbről.

 
A név – bangita – érdekes. Kicsit utána olvastam és azt találtam, hogy a magyar írásbeliségben az 1790-es években bukkant fel először. A vélemények szerint származékszó lehet, a banga szóból származtatják, ami bogyót jelent. Ennek kicsinyítőképzős alakja lehet a bangita, amivel a növények bogyótermésére utaltak.
 
A kikeleti bangita (ezt látjuk a felső képen) szirmait tél végén kezdi bontogatni, sokszor még a havas kert ad hátteret a 2,5 - 3 méter magasra növő cserjének. A napokban láttam néhány példányát teljes virágzásban. Szép látvány, ahogy a rózsaszín virágokon átsüt a napfény.
 
Nagyon finom vanília illata van a tavaszi bangita félgömb alakú virágainak. Ma néztem épp a kertben bimbóit. Napról napra növekszenek, így rövid időn belül láthatom majd a hat centiméter körüli fehér bogernyőket. Nagyon kedvelem ezt a növényt, szinte minden ága, hajtása virággömbben zárul. Ha enyhe a tél, és az év folyamán elég a nedvesség, levelei egész évben, még télen is a bokrokon maradnak. Ellenben a tavalyi szárazság megtette hatását, minden levelét ledobta még az ősszel. Ha ez nem lett volna így, akkor a februári hideg váltotta volna ki a lombhullását.
 
A kikeleti bangita metszését elvirágzása utánra időzítsük, az idős és a gyengén növő ágait tőből távolítsuk el. Sok új hajtást nevel majd, terebélyes bokorrá nőhet.
Az idővel két méter körülire fejlődő tavaszi bangita hajtásait is virágzás után vágjuk vissza. Fiatalabb korban ne hagyjuk, hogy egyes ágai túl hosszúra nőjenek, bátran szabályozzuk alakját. Így lesz formás és sűrű az ágrendszere.
Mindkét fajta kedveli a félárnyékos, szélvédett fekvést, és a tápdús talajt.
 
Rend: Mácsonyavirágúak (Dipsacales)  
Család: Loncfélék (Caprifoliaceae)
Nemzetség: Bangita (Viburnum)
 
 

Címkék: növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr544333744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása