A pár napos tavasz után berobbant az életünkbe a nyár. A növények rohamléptekkel hozzák be a lemaradást fejlődésükben, a kertben is sokasodnak a teendők.
Amilyen sokáig vártunk a tavaszi hagymások nyílására, olyan gyorsan véget is ért gyönyörű látványuk. A krókuszok, nárciszok, tulipánok, jácintok, fürtös gyöngyike pillanatok alatt elnyíltak.
Mit tegyünk, hogy a növényeink jövőre is szépek és egészségesek maradjanak?
A tavaszi hagymás növényekről feltétlenül vágjuk le az elnyílt virágokat. Ha ezt elmulasztjuk, megkezdődik a termésképződés, ami tápanyagot igényel. A hagymák kisebbek lesznek és a következő évben vagy elmarad a virágzásuk, vagy sokkal gyengébb lesz, mint korábban volt. A zöld leveleket viszont hagyjuk meg, azokat ne nyírjuk le. Ezek a levelek asszimilálnak, így segítik tápanyagaikkal a hagymák fejlődését. Várjuk meg, amíg maguktól leszáradnak, és azután egy könnyű mozdulattal leválaszthatjuk őket a földben levő hagymákról.
Érdemes elvirágzás után tápanyaggal segíteni a hagymák növekedését: kapáljunk be szervestrágyát a tövükhöz.
A tulipánok vírusmentességét úgy tudjuk a legjobban megőrizni, ha denaturált szeszbe mártott ollóval vágjuk le a vázába szánt virágokat és persze az elnyíltak szárait is. Ha értékes, különleges hagymáink vannak, tényleg ajánlott így tennünk. Vagy egyszerűen vágás helyett törjük le a szárakat.
Lehet magot is fogni a hagymásokról. Ilyenkor hagyjuk megérni a magtokot, benne a magokat. Ha elvetjük őket, egészen érdekes színváltozatú virágok jelenhetnek meg közöttük. Akinek van kedve és ideje, kísérletezhet. Laza, levegős földbe vessük a magokat fajtól függően ősszel, vagy tél végén. Például a tulipánt tél végén, a nárciszt és a krókuszt ősszel vessük el. Figyeljünk az öntözésre, legyen mindig nyirkos a föld. Télen is hagyjuk a szabadban a megvetést és két-három évig ne bolygassuk a kicsi palántákat.