HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k   a   k e r t b e n

A mérsékelt égöv növényeinek jelentős része, elsősorban a fás növények, a fajok genetikai adottságainak megfelelően többé-kevésbé védettek az erős hideggel szemben a sejtekben zajló kémiai folyamatoknak köszönhetően. Ősszel, az egyre hidegebb és rövidebb nappalok hatására a sejtekben levő cukor részben keményítővé alakul, részben pedig vízben oldva fagyálló folyadékot hoz létre. Ez segíti az akár -20, -30 C°-os hidegek elviselését is. Ha nem jönne létre a sejtekben ez a fagyálló cukorfolyadék, akkor a megfagyott víz szétszakítaná a sejtfalakat, az élő sejt elpusztulna.
 
 
Tél közepén, vagy végén, ahogy melegszik az idő, a fajok genetikája szerint meghatározott időben a keményítő fokozatosan visszaalakul cukorrá, a sejtek cukoroldatának töménysége pedig csökken. A növények nyugalmi szakasza véget ér. Ha ekkor újra erős hideg lesz, a növények már védtelenek, a rügyek, a fiatal vesszők, hajtások egy része elfagyhat.
 
Tavaszi hóolvadáskor az is gondot okoz, hogy a fagyott talaj csak lassan melegszik fel. Az olvadó hó ugyan sok vizet jelent, a talaj is nedves, a növényzet mégis fiziológiai szárazságban szenved, mert a hideg földből nem tud vizet felvenni. Ha ilyenkor erős a napsütés, a szárazság fokozódik. Ennek eredményeként láthatunk tavasszal elszáradt leveleket például a babérmeggyeken, tűztöviseken.
 
 
 
 
A télvégi-koratavaszi fagy különösen a fiatal fák törzsén okozhat repedéseket. Hideg, havas napokon a meleg napfény a hóról is a fiatal fák törzsére verődik vissza, ami miatt a vékony kéreg a talajfelszín fölött megreped, alatta pedig a fás részek részben elhalnak. Hosszanti repedések keletkezhetnek idős fák törzsén is, elsősorban a délnyugati, délkeleti oldalakon, amikor fagyos időben erősen süt a nap. Ezeken a sérüléseken keresztül különböző gombák károsíthatják a fákat. Megelőzésként érdemes sebkezelővel bekenni a repedéseket, hogy segítsük a gyógyulást.

 

 

Címkék: évszakok a kertben

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr744143240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olaci 2012.02.26. 18:02:21

Szép a cikk, de a kajszibarack a januári enyhe időben elvesztette a fagyálóját.Az akkor szépen dúzzadó virágrügyek ma barna élettelenek. Hogy mi lesz belőle mald meglátjuk!

Laci

Megyesi Éva 2012.02.27. 13:50:24

@Olaci: A kajszibaracknál, hasonlóan a kora tavasszal virágzó fákhoz, már decemberben véget ér a mélynyugalmi állapot. Ezért okoz gondot a későn, pl. februárban jött fagy, mert már lecsökken és visszaalakul a fagyálló folyadékuk.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása